Gedigna trampdon är bröderna Hyppönens kakbit. (Foto: Tor Wennström)

"Vi ville bara bygga cyklar"

Bröderna Timo och Mikko Hyppönen har byggt cyklar så länge de kan minnas. För tre år sedan började de också sälja sina hojar, och i våras flyttade affären Pelago Bicycles in i nya utrymmen i centrum av Helsingfors. Det finns gott om kunder som vill ha både stil och kvalitet i samma förpackning.

Om Timo Hyppönen fick ändra på någonting i Cykelhelsingfors skulle han önska sig lite bredare gator och att Albertsgatan blev dubbelriktad för cyklister.

– Just nu måste man cykla en rejäl omväg för att ta sig norrut från Rödbergen. Fredriksgatan består till stor del av kullerstenar som det är oerhört jobbigt att cykla på, och att åka ända upp till Annegatan blir väldigt långt. Om Albertsgatan blev dubbelriktad för cyklister tror jag att bilisterna skulle sakta ner lite. Men på det stora hela tycker jag att Helsingfors är en bra cykelstad. Jag gläder mig åt att till exempel Mannerheimvägen får cykelväg på båda sidorna.

Grundarna och ägarna till Pelago Bicycles, bröderna Timo och Mikko Hyppönen, har alltid gillat cyklar. Länge byggde de sina egna velocipeder av delar de samlat ihop från olika håll. 

Design, teknik & business

– Vi tror båda på att arbeta med det man gillar, och att det är möjligt att skapa sin egen arbetsplats, säger Timo som studerat vid Konstindustriella högskolan, vid Tekniska högskolan och dessutom pluggat ekonomi. Mikko är självlärd. Pelagos grafiska utseende vittnar om ett stort intresse för både form och funktion.

– Vi började bygga våra egna cyklar eftersom alla högklassiga hojar som fanns ute på marknaden antingen var renodlade tävlingscyklar eller mountainbikes. Vi ville ha snygga och enkla kvalitetscyklar som lämpade sig både för långa utfärder och i stadstrafik.

När bröderna Hyppönen startade företaget insåg de inte hur mycket pappersarbete, tid och pengar en egen affärsrörelse krävde.

– Ursprungligen ville vi bara bygga fina cyklar, och blev lite överraskade av hur mycket tid och energi gick till finansiering och personalfrågor. 

Pop up-affär i Tallinn

Som råd till andra som är sugna på att starta upp sin egen firma säger Timo att man inte ska sova sig igenom matematiklektionerna. 

– Speciellt om man som jag har studerat vid en konstskola. Det finns heller inga genvägar som egenföretagare. Man börjar med en idé och stark vilja att lyckas. Sedan är man tvungen att arbeta som en häst för att nå sitt mål.

I dag har Pelago Bicycles flyttat från den lilla verkstaden i Vallgård till en affär på Kalevagatan och en större verkstad på Busholmen. Sommaren 2011 kunde man fynda Pelago-cyklar på Södermalm i Stockholm, den här veckan öppnade en popup-affär i Tallinn och nästa projekt är Berlin. 

Hjälmen då?

– Jag använder hjälm bara när jag cyklar längre sträckor på landsväg. I stan är jag försiktig och rör mig vanligtvis bara några kvarter åt gången. säger Timo.