Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä. I koreografin The way to place X söker dansarna ett perfekt ställe att leva på.

Gymnastikfesten vill locka nya deltagare

Drygt 1300 gymnaster kommer att fylla Jakobstads gator när Finlands svenska gymnastikförbunds gymnastikfest inleds i dag.

Mia Högkvist, ordförande för Jakobstads gymnastikförening säger att stämningen är på topp och att förväntningarna är höga.

– Allt har löpt enligt planerna och man har verkligen hunnit sätta sig in i det här under den tre år långa planeringstiden.

Förutom ett stort massprogram, som visas utomhus, ställer arrangörerna till med galor och en gatufest. Högkvist säger att det är meningen att lokalbefolkningen också ska kunna känna av festyran under gatufesten.

En nyhet på gymnastikfesten i år är ändringarna i massprogrammet. Tidigare har grupperna delas in enligt ålder medan arrangörerna i år har valt att satsa på olika genrer.

Bakgrund
Över tusen deltar i festen
  • Den första gymnastikfesten arrangerades 1897 i Björneborg. Evenemanget fick sin nuvarande form 1947.
  • Gymnastikfesten arrangeras vart fjärde år.
  • I år samlar det tre dagar långa evenemanget drygt 1 300 deltagare.
  • Det här är den fjärde gången festen arrangeras i Jakobstad.
  • Evenemanget har tidigare arrangerats i Borgå, Mariehamn, Vasa, Pargas, Grankulla, Närpes, Hangö, Ekenäs och Karleby.
  • De lokala arrangörerna är Jakobstads Gymnastikförening och IF Drott.
  • Justitieminister Anna-Maja Henriksson är festens beskyddare i år.

– Gymnasterna som ska delta i massprogrammet övar alla tillsammans för första gången på fredagen, så det är mycket som ska klaffa för att allt ska gå rätt, säger Högkvist.

Som mest kommer 1 100 gymnaster att uppträda samtidigt på Centralplan.

– Programmet ska främst vara underhållande men samtidigt ska det finnas lite sting. I synnerhet galaprogrammet ska vara precist, uppger Högkvist.

Även om planerna gått som smort finns det fortfarande rum för utveckling.

– Vi har funderat på hur man i fortsättningen ska kunna locka ungdomar och nya deltagare till festen. De som har varit med tidigare vet vad det är fråga om men annars är det ganska svårt att nå ut, säger Högkvist.

Fullspäckad helg

En ung dansgrupp vid Gymnastikföreningen i Helsingfors har hittat gymnastikfesten. Dansgruppen samlades på måndagen för att träna sin koreografi en sista gång inför helgen. De kommer att uppträda under lördagens galaprogram med koreografin The way to place X som blandar modern stil, afrikans dans och streetdance. Elsi Ervola, som leder dansgruppen, deltar i gymnastikfesten för första gången.

– Jag är så klart lite nervös men mycket glad att vi får en chans att uppträda, säger Ervola som själv har dansat i 25 år. Enligt Ervola åker gruppen till Jakobstad främst för att roligt men också för att utvidga sitt perspektiv och se andra grupper uppträda.

– Det är också lättare att motivera träningen med tydliga mål.

Medlemmarna har olika lång erfarenhet som dansare men alla som vill får komma med. Enligt Ervola har det ändå varit svårt att rekrytera ungdomar till dansgruppen. Därför har hon och några andra aktiva dansare från andra föreningar varit tvungna att hoppat in i programmet.

– Det är alltid knepigt att få tidtabellerna att gå ihop eftersom unga vuxna har så mycket annat på gång samtidigt, säger Ervola

Många av flickorna i gruppen kommer att delta i flera olika program under festligheterna. Amica Dristig, som är med på gymnastikfesten för tredje gången, säger att det kommer att det kommer att bli en fullspäckad helg. Hon ska delta i tre olika nummer.

– Det bästa med gymnastikfesten är att det inte är en tävling utan att vi faktiskt bara får uppträda, säger Dristig.