På vift. Allison Williams, Jemima Kirke, Lena Dunham och Zosia Mamet spelar flickor med problem i Girls. Foto: HBO

Alla pratar om HBO-serien Girls

I vår har tv-snacket dominerats av det nya HBO-dramat Girls, som kallats Sex and the City för en ny generation. Serien har inte bara upplevt hajp utan även bakslag efter bakslag.

Girls kretsar kring fyra kvinnor som bor i New York. De är alla vänner och huvudkaraktären är en aspirerande skribent. Låter upplägget bekant? Girls har, inte helt överraskande, tolkats som en Sex and the City för en ny generation.

Även här ligger fokus vid sex och relationer, men utöver det rör sig Girls i en helt annan del av New York och high fashion-modet har bytts ut mot bohemian chic. Tanken är att Girls ska tilltala dem som inte är lika redo att stadga sig som kvinnorna i Sex and the City, men inte är lika unga och ofokuserade som tonåringarna i Gossip Girl.

Kvinnan bakom Girls heter Lena Dunham, en ny stjärna på den amerikanska indie-himlen. Hennes debutfilm Tiny Furniture (2010) blev såväl omtalad som hyllad och sedan dess har hon varit ett namn att hålla koll på. Dunham har till och med fått bära epitetet sin generations röst, något hon leker med i första avsnittet av Girls då hon låter huvudkaraktären Hannah proklamera att hon talar för sin generation för att sedan ändra det till att hon i alla fall talar för en generation.

Allt om Hannah
Dunham låter sina skapelser formas av sitt eget liv. Tiny Furniture handlar om Aura som nyligen avslutat sina filmstudier och återvänder till New York utan att veta vad hon vill göra av livet. Det var i den situationen Dunham själv befann sig då hon skrev manuset till filmen. Auras mamma och syster spelas dessutom av Dunhams egen mamma och syster. Även Girls är löst baserad på Dunhams erfarenheter efter studietiden. Hon jobbade som försäljare och barnvakt i två år innan hon hade råd att filma sitt debutmanus.

Dunham har själv skrivit manus till Girls, regisserat en del avsnitt och spelar huvudrollen. Som medproducent hittas komedimogulen Judd Apatow, känd för succéfilmer som The 40 Year Old Virgin (2005) och Knocked Up (2007) samt kultserien Freaks and Geeks (1999–2000).

Allt kretsar kring Hannah (Dunham), en bortskämd 24-åring som jobbar som oavlönad praktikant på ett förlag där hon hoppas att hon en dag ska få fast jobb. Hennes föräldrar försörjer henne ekonomiskt, något de i seriens inledande avsnitt bestämmer sig för att sluta med. Hannah bor i en liten lägenhet med sin rumskamrat Marnie (Allison Williams) vars pojkvän är alldeles för snäll och klängig. Vännen Jessa (Jemima Kirke) återvänder till New York efter en tid i Europa och vill helst bara vara en fri kvinna. Hon flyttar in med sin neurotiska kusin Shoshanna (Zosia Mamet) som fortfarande är oskuld.

Bara vita karaktärer
Alla har haft en åsikt om Girls, de flesta redan innan premiären. Serien smygvisades nämligen i mars på musikfestivalen South by South-west i Austin, Texas, över en månad innan den nådde tv-publiken.

Den har hyllats för sin realistiska och oglamorösa porträttering av sex och av kvinnokroppen samtidigt som den kritiserats för att visa upp en alltför pessimistisk bild av sex där njutning och lekfullhet sällan syns och där realistiskt blir synonymt med dåligt.

Titeln Girls har också väckt debatt. Många menar att serien genom namnet gör anspråk på att representera alla sorters flickor, men att den befolkas av en synnerligen homogen grupp av osympatiska och bortskämda sådana.

Mest högljudd kritik har Girls fått för avsaknaden av etnisk diversitet. Samtliga karaktärer är vita, något som knappast kan ses som representativt för New York i dag. Dunham själv har sagt att hon är medveten om problemet och hoppas kunna åtgärda det i en eventuell säsong två.

Defekterna till trots är det svårt att släppa Girls ifrån sig. Man följer de fyra flickorna varje vecka i hopp om att de ska låta bli att göra samma misstag, att de ska byta ut sina pojkvänner och sluta gnälla. De gör de inte, men hoppet kvarstår.

Girls är en serie som pockar på uppmärksamhet. Den kan liknas vid en irriterande lillasyster som ständigt pickar en på axeln för att bli sedd.
Trots att serien ofta gör en tokig, känns det viktigt att hålla kontakten. Möjligheten finns nämligen att Girls, likt en riktig lillasyster, växer upp och förvandlas till en nära och god vän.

Finska Canal+ visar Girls på lördagar kl. 21.00. Första avsnittet sändes 26.5.