Mode på första sidan

Järnvägsstationen och stadens dofter inspirerar Tyra Therman.

Vad inspirerade dig att designa förstasidan?

– För att bäst få fram vad jag gör, hur jag tänker och hur arbetsprocessen sker, beslöt jag att rita modeskisser. I dem ser man bäst min handstil. Jag funderade också på vad jag älskar i Helsingfors. Järnvägsstationen är ett av de starkaste landmärkena för mig. Doften av Helsingfors och tåg möter en genast då man anländer. Art deco-arkitektur hör till mina favoriter och jag älskar att åka tåg.

Vad tycker du om Hbl:s design?

– Jag älskar formatet och den grafiska designen. Det är klart och lätt att hitta. I många andra finska tidningar är det svårt att hitta bland all reklam, jag gillar att reklamen är tydligt avskild i Hbl. Det är också roligt att läsa samma serier som då jag var liten, typ Ferd'nand.

Ditt förhållande till Hbl?

– För tillfället får jag inga tidningar. Pappa brukar ibland prenumerera åt mig. Jag talar väldigt lite svenska numera, att läsa Hbl är ett bra sätt att upprätthålla svenskan.

Ditt förhållande till finlandssvenskheten?

– Jag är stolt över att vara finlandssvensk och att tillhöra en minoritet även om man ibland blir utstött. Det är härligt att vara tvåspråkig. Jag har gått skolan på svenska. Min pappa har pratat svenska med mig och mamma finska. Jag älskar båda språken lika mycket. Jag tycker inte att man behöver vara bara en sak, utan att man ska bygga en kombination som ser ut som en själv.