Foto: Cata Portin. Visionerna består. Mohamed El-Fatatry planerar en comeback för Muxlim.com.

Från Muxlim till drömfabriken

Det sociala nätverket Muxlim.com kraschade men grundaren, Mohamed El-Fatatry ger inte upp. Hans vision är att visa att David är starkare än Goliat.

”Bolaget misslyckades men visionerna var en succé”, står det i David J. Cords bok Mohamed 2.0 Disruption Manifesto. Boken handlar om Mohamed El-Fatatry och Muxlims framgångssaga, en saga som tog slut när El-Fatatry i januari i år tvingades stänga nätverket.

Dagen var den tyngsta i hans liv, säger El-Fatatry.

– Jag insåg att det var nödvändigt att lägga ner sajten. Men jag anser att vi lyckades med föresatsen att krossa en del av de negativa attityderna gentemot muslimer världen över.

Muxlim grundades med avsikten att vara ett socialt nätverk för världens muslimer. I Finland belönades den med bland annat presidentens internationaliseringspris och priset Sammon tekijät. Mohamed El-Fatatry utsågs till muslimernas Linus Torvalds och fick uppmärksamhet även internationellt. Georgetown-universitetet placerade honom tre år i rad på listan över världens 500 mest inflytelserika muslimer.

– Efter den arabiska våren plockades Hosni Mubaraks namn bort från listan men mitt finns kvar, noterar El-Fatatry nöjt.

Muxlim blev ett förlustbringande företag och Mohamed El-Fatatry (som flyttade till Finland för att studera men aldrig avslutade studierna) säger att han gjorde ett avgörande misstag:
– Jag anställde för många med liknande kunskap och erfarenheter som jag har. Vi var för homogena.

Om hur många som använde Muxlim finns alltjämt varierande siffror. Mohamed El-Fafatry presenterar grafik som uppger nästan 600 000 användare per månad (år 2010).

Frågan vilken sajt Muxlims besökare nu finns på, besvarar Mohamed El-Fatatry med att intresset för att Muxlim skall återuppstå är stort.

– Och när vi återkommer ger vi oss till känna, förklarar han.

Nya Muxlim är tänkt att återuppstå som affärsföretag som hjälper världens muslimer att på nätet shoppa specialprodukter de har svårt att få tag på..

Också två andra projekt sysselsätter nu Mohamed El-Fatatry. Ett av dem heter Joukkoenkeli och skall, enligt visionerna, bli en webbplattform där drömmar möts, och kanske förverkligas.

Dessutom har El-Fatatry grundat ett nytt företag, Disrupt.

– Jag skall hjälpa den lilla människan, alltså David, och institutionen, alltså Goliat, att samarbeta.

Boken Mohamed 2.0 Disruption Manifesto, skriven av David J. Cord ges ut av förlaget Schildts & Söderströms.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.