Plock & fynd v 15: Sankta Sofis mirakler

Skall Sofi Oksanen frälsa Finland eller ska hon ge ut en roman i höst? Pia Ingström oroar sig.

Att Sofi Oksanen på sitt eget förlag Silberfeldt ger ut Aleksandr Solzjenitsyns GULAG-arkipelagen 1918–1956: Ett försök till konstnärlig studie i oavkortad nyutgåva på finska som Vankileirien saaristo är en betydande kulturgärning. För 40 år sedan vågade Solzjenitsyns finska förlag Tammi inte ge ut den finska översättningen av Gulagserien, utan första bandet utkom på finska i Sverige på Wahlström & Widstrand.

W&W:s finska upplaga sålde bra i Finland, men de följande delarna utgavs av det lilla förlaget Kustannuspiste i små upplagor. Nu finns alltså Esa Adrians översättning från 1970-talet tillgänglig på nytt, tack vare Oksanen som satsat sin prisbehängda, internationella berömmelse på projektet. Bra så. Och dessutom ska vi komma ihåg att Utrensning (2010), som gav henne allt detta, är en lysande roman.

Men ändå kan man bli helt förfärad över den panegyriska hyllning som Aamulehtis nyhetschef Matti Posio ägnade Oksanen i torsdags. Under rubriken ”Rena oss, författare!” och ett stort foto på Oksanen som iförd svart spetslinne ligger utsträckt på en soffa skriver han: ”Vår historiska moral är nu i händerna på en violettlockig kvinna som kamerorna älskar.” Herregud, är det så illa ställt?! Författaren har blivit frälsare och skall uträtta underverk. Enligt Posio är det Sofi Oksanen som ska ”skura bort finlandiseringens fläckar och rena vårt samvete som ett demokratiskt land där mänskliga rättigheter respekteras”.

Är det här ett skämt? En så enkel hjältinnelogik finns bara i vulgärjournalistikens världsbild, inte i litteraturens och vetenskapens verklighet. Med beundrare som Posio behöver Oksanen knappast några belackare för att riskera att bli betraktad som megalomanisk. Och risken med att klä sig i spetslinne och se förförisk ut i det vällovliga syftet att sälja en ädel och viktig sak, är att man sist och slutligen säljer just en bild på sig själv i spetslinne och med förförisk uppsyn.

Oksanens nästa roman Kun kyyh­kyset katosivat utkommer i slutet av augusti. I samband med lanseringen säljs guidade Oksanen-kryssningar till romanens skådeplatser i Tallinn. Som den gammalmodiga läsare jag är önskar jag av hela mitt hjärta att Sofi Oksanen har haft tid att skriva den magnifika roman som verkligen förmår bära denna massiva hype. Och jag erkänner att jag är lite orolig.