Drömmar och verklighet. Mark Levengood blandar stort och smått i sin nya show. Foto: Leif Weckström.

Mark Levengood söker lyckan

Redan som tonåring insåg Mark Levengood att lyckan måste sökas på nära håll och inte någon annanstans. Drömmen om Sound of Musics härliga alper blev en ögonöppnare.

Mark Levengood var åtta år när han tillsammans med sin mamma såg Sound of Music på Bio Merano vid Femkanten i Helsingfors.
– Det var min första stora bioupplevelse och jag blev besatt. Vi bodde i Gäddvik men jag förstod att mitt egentliga liv fanns i Österrike, minns Levengood.
Det här var på 1970-talet och Finland var alltjämt märkt av kriget. Drömmen om Österrike levde vidare i takt med att Levengood blev äldre. Fjorton år gammal rymde han till Österrike i hopp om att kunna realisera sina drömmar. Det var sommarlov, mamma trodde att han var på landet och han tog sig till Salzburg innan han ringde hem.

Vad sa din mamma då?
– Hon suckade och sa att ja, vet du vad, när du kommer hem igen skall vi hitta ett riktigt bra barnhem åt dig, säger Levengood och fnissar åt minnet, men blir sedan allvarlig.
– Min äldsta är nu nio år. Om han rymmer hemifrån om fem år får han utegångsförbud för resten av livet.
Trippen till Österrike blev fattig eftersom största delen av reskassan gick åt till båtbiljetten över till Stockholm. Men Mark Levengood blev åtminstone en avgörande lärdom rikare.
– Jag insåg att om man inte kan bli lycklig i Gäddvik så kan man inte bli det någon annanstans heller, säger Levengood.
Just den insikten är en av ledtrådarna i den show Mark Levengood i veckan gästspelar med i Helsingfors.
– Sound of Mark handlar om att försöka få ihop det liv jag drömmer om och det liv jag lever. Med sig på scenen har Levengood musikern Per ”Texas” Johansson. Texten har han själv skrivit och nu ser han fram emot att komma tillbaka till barndomens kvarter – ”back to the crime” som han själv uttrycker det.
Och mamma, som så ofta förekommer i Marks texter, finns med på ett hörn också nu.
– Min mamma är en rysligt rolig kvinna och en rik källa till material.
– Och så har jag svårt att se mig frikopplad från Jonas, barnen och hela min släkt, jag kommer som ett paket, säger Levengood.

Lyckan fanns inte i Österrike, den fanns i Stockholm där Mark Levengood lever tillsammans med maken Jonas Gardell och de två barnen. I Sverige är han överöst av kärlek, säger han.
– De svenska villaägarna valde mig nyligen till den de helst vill äta påskmat med. Och de hemlösa har valt mig till den som har de snyggaste brösten. Så jag går hem både på gatan och i villaområden.
– Min tes är att vi finlandssvenskar med vår bakgrund klarar oss var som helst. Vi är en livskraftig minoritet.

Vem identifierade du dig förresten med i Sound of Music?
– Inte Julie Andrews Maria och inte Christopher Plummers kapten von Trapp, även om han var rysligt stilig. Det måste vara någon av pojkarna, förmodligen Friedrich. Han verkar lätt homosexuell till sin uppenbarelse.

Mark Levengoods show Sound of Mark gästspelar på Savoyteatern i Helsingfors, torsdag den 19 april kl. 19.30.