Ronya ber inte om ursäkt. Men det gör vi för att vi skar bilden av hennes skivomslag i tu.

Ronya i stormens öga

Självförtroendet har aldrig varit ett problem för Ronya. När hon var nio år gammal gav hon en autograf till en klasskompis och sade: “Spara den här, den kommer att vara värdefull en dag.” Nu, tio år senare, planerar hon redan sitt andra album.

Tjugoåriga Ronya har aldrig tvivlat på vad det är hon vill göra. Att stå på en scen var självklart redan under skoltiden då hon ofta fick huvudrollen på Å-teatern i Sjundeå. Sedan vann musiken över teaterintresset och under gymnasiet skolkade hon ofta för att få mer tid att hänga i studion.

– Jag är inte så intresserad av att  följa de traditionella samhälleliga normerna som säger att man ska gå ut gymnasiet, studera och skaffa sig ett hederligt nio till fem-jobb. Jag vill leva livet på mitt eget sätt. 

– Om några år söker jag kanske in till teaterhögskolan, men först ska jag göra musik.Att vara en ung, framgångsrik kvinna som vet precis vad hon vill kan vara provocerande och Ronya berättar att hon ofta får höra att hon är dryg. 

– Det är tråkigt att folk genast uppfattar mig som arrogant bara för att jag vet vad jag vill. Om man är självsäker och tror på sig själv i Finland är man genast hög i korken. Borde man inte se självsäkerhet som en positiv egenskap?

Ronya tror att hon skulle uppfattas på ett helt annat sätt om hon var en ung man som försökte slå igenom i musikbranschen.

Struntar i vad folk tycker

– Tyvärr blir man som kvinna genast stämplad som en bitch om man är bestämd. Och jag är bestämd. Och envis. Men jag har också ett sinne för humor. Alla förstår inte alltid det, men de som ser att jag har glimten i ögat jobbar gärna med mig.

Det är sällan konstruktivt att läsa vad andra tycker om en och Ronya har beslutat sig för att ta till sig varken negativa eller positiva kommentarer om henne på internet. Strategin är att försöka strunta i vad folk tycker och i stället själv analysera vad hon kunde ha gjort bättre och vad som funkade i ett uppförande. Man ska inte bygga sin självbild på det andra tycker.

– Fast det överraskar mig fortfarande att folk hänger upp sig på minsta lilla grej jag gör. Om jag säger fel sak eller formulerar mig konstigt hänger folk fast vid det hur länge som helst. Bara för att jag till exempel inte talar flytande finska betyder det verkligen inte att jag är helt IQ-befriad.

Alla är ändå inte skeptiska till Ronya. På Youtube har singeln Annoying nästan 70 000 visningar och bland dem som tycker att hon är ”too much” finns också många glada och uppmuntrande kommentarer. 

Fast det bryr hon sig inte om.