Påskdrama ska förena svensk- och finskspråkiga

Borgå får i år sitt första passionsspel, som dessutom är tvåspråkigt. Målsättningen är att inspirera till samarbete och öppen kommunikation mellan de svenska och finska språkgrupperna.

–Tanken har hela tiden varit att ordna något som alla kan samlas kring, också över språkgränserna. Borgå är en gammal tvåspråkig ort och det kändes självklart att göra passionsspelet tvåspråkigt, säger Sabine Forsblom, regiassistent.

Idén var Forsbloms och väcktes redan för några år sedan. Förutom arbetsgruppen är både aktörer från kulturlivet, församlingarna och ungdomsverksamheten involverade i påskdramat, som ska fungera som modell och inspirationskälla för verksamhet över språkgränserna i regionen.

–Vi har svenskspråkiga som spelar finskspråkiga karaktärer och tvärtom. Jesus talar båda språken, men i övrigt upprepas replikerna inte på två språk utan karaktärerna har sina egna språk, säger Forsblom.

Ny tradition

Via Crucis – Korsets väg är en procession där deltagare och åskådare tillsammans tågar genom Gamla stan i Borgå. På tre anhalter framförs påskens händelser i sång och text, ackompanjerat av en femtiomannakör.

–Jag tror nog att vi kan locka publik från huvudstadsregionen också, säger Forsblom.

Texten och musiken är specialskrivna för Via Crucis i Borgå och engagerar kring tvåhundra körsångare, musiker, skådespelare och frivilliga. Tanken är att påskdramat ska bli en årlig tradition.

–Borgå erbjuder fantastiska kulisser för det här utomhusevenemanget. Många av våra yngre deltagare har sagt att bibelhistorierna först nu vaknat till liv för dem. Teatern är ett fantastiskt sätt att levandegöra historien, säger Forsblom.

Påskdramat får sin premiär på Långfredagen klockan 20.