Erik Wahlström. Foto: Hbl Arkiv.

Grafiker går, direktör kommer

Schildts & Söderströms har sagt upp sina grafiker. För att råda bot på förtroendekrisen mellan förlaget och författarna i samband med fusionen väljs en författarrepresentant, Erik Wahlström, in i förlagets styrelse.

Som ett resultat av samarbetsförhandlingarna på förlaget som inleddes i februari sägs fem personer upp, fyra av dem grafiker och en städare. Två personer utöver detta sade upp sig självmant så fort förhandlingarna inleddes. Det här betyder att de två förlagens sammanlagda personalsiffra reducerats med sammanlagt tio tjänster i samband med fusionen.
Samtidigt anställdes från början av april en person, Stefan Kajanus, med den nya titeln försäljningsdirektör.
I det sparpaket som förlaget ålagts av styrelsen att genomföra under 2012 och 2013 utgör minskningen av personalkostnaderna en tredjedel.

Representant i styrelsen
Fusionen av Schildts och Söderströms, som offentliggjordes i oktober 2011, ledde till en förtroendekris mellan det nya S&S-förlagets ledning och författarna. Därefter tillsattes en referensgrupp bestående av bland andra författarna Birgitta Boucht, Monika Fagerholm och Peter Sandström för att diskutera läget med förlagets vd Barbro Teir och styrelsen.
Samtidigt beslöts att en författarmedlem skulle inväljas i styrelsen. I ett rundbrev till författarna daterat 2 april meddelar Teir att författaren Erik Wahlström, före detta chefredaktör på Hbl, kommer att väljas in som författarrepresentant i styrelsen på bolagsstämman om en månad.