HERE’S JOHNNY! Metallväktarna Marcus Rosenlund, 42, och Lasse Grönroos, 38, gör comeback. Om inte allmänheten reagerar finns det risk för fler än en show. Foto: Richard Nordgren.

Metallväktarna orenar …etern igen

På onsdag släpps Metallväktarna Marcus Rosenlund och Lasse …Grönroos ut ur Yles katakomber för en nostalgisk comeback. Den anarkistiska heavy metal-showen hör till de få svenska radioprogram som nådde ut också till finska lyssnare – och blev en angelägenhet för regeringen.

– Med tanke på allt som gjordes och sades i programmet är det konstigt hur lite respons och kritik vi fick av cheferna … men det var antagligen för att ingen av dem orkade lyssna på oss.

Det säger Marcus Rosenlund, eller Marcus Jokinen som han hette när det begav sig med radioprogrammet Metallväktarna 1995–2007. De som gillade det var ändå många och Metallväktarna hör till de få svenskspråkiga radioprogram som också etablerade en trogen finsk publik. Delvis på grund av musiken – metal i alla dess former – men lika mycket på grund av Marcus och Lasse Grönroos totalt hejdlösa gonzo.

– För en ung lyssnare var nog Lasses stil på den tiden väldigt tilltalande. Jämfört med Metalliliitto hade Väktarna mycket fräckare attityd, säger Teemu Jaakkola som spelat in hundratals kassetter med Metallväktarna genom åren.

– Jag gillade speciellt samspelet mellan Lasse och Kjell Simosas (som kom med 2001). Marcus var lite för snäll och de drev alltid med honom. Ibland blev jag ändå ställd av hur långt de kunde gå i sitt snack.

Metallväktarna drev hårt med allt och alla, inte minst sig själva. Svordomar och gutturalläten haglade, humorn låg garanterat under bältet och produktionsbudgeten var av storlek tändsticksask. Och mellan slasksnacket spelades färsk metalmusik varvad med gamla klassiker, lyssnarnas önskemål och redaktörernas egna favoriter.

– Jag tror en viktig orsak till att Metallväktarna blev så populära var att vi inte tillhörde metalscenens inre krets, vi var inte faktanördar eller elitister, utan vanliga killar som diggade heavy och pratade om det på ett sätt som folk kunde relatera till, säger Lasse.

”Raka rör, pojkar!”
Den första sändningen av Metallväktarna gjordes den 2 maj 1995 i dåvarande Radio X på lokalradiofrekvens.

– Vi hade pitchat idén till kanalchefen Rolle Rantschukoff och han gav grönt ljus, berättar Marcus. Men tydligen var vi lite för snälla i början för Rolle ringde upp efter första showen och bad oss köra fullt ut.

Hade Rantschukoff vetat vilket monster han närde vid sin barm, hade han kanske tänkt efter två gånger.

– Det var på något sätt beskrivande att det allra första programmet började med att vi speakade in fel låt och släppte en svordom, minns Lasse.

Extrem och Angstturnéer

När Radio Extrem grundades 1997 var Metallväktarna bland de program som lyftes in på kanalen, och där gick det i tio år, i stort sett ostört av producenter och andra chefer. Metallväktarna satt inte bara i studion, utan drog ut på stan eller på landet och spelade in.

– Det verkar ibland som om Yle har svårt att göra program utanför studion utan en långtradare full av teknik, säger Marcus.

Själva tog de ett tältbord, stolar, en bandspelare och mikrofon och drog till Tallinn, Mariehamn eller Österbotten på så kallade Angstturnéer.

– Åland i februari var ganska öde … och inte väntade det mycket folk på parkeringen bakom Alko i Hangö heller, berättar Marcus.

– Men Österbotten var lyckat! I Jakobstad och Nykarleby dök det upp massor av folk på torget. Vi hade till och med chaufför, en nigeriansk kille med en Fiesta.

”Destruktiva tendenser”

Kontroverser hann Metallväktarna också skapa några av. På Popkalaset i Vasa 1997 chockade två killar i corpse paint publiken med att ta en skyltdocka i bitar med motorsåg, slå sönder en tv med slägga och slänga ut rått kött i publiken. Lasse kom in på scen viftande med ett stridsgissel när den taggiga slagkulan på cirka ett kilo lossnade och flög centimetrar från huvudet på kameramannen.

– Det blev insändare …

Den största uppståndelsen kom sommaren 2000 när riksdagsledamoten Bjarne Kallis (KD) gjorde ett skriftligt spörsmål till regeringen om Metallväktarnas sommarprogram Café Satan. ”Är regeringen medveten om innehållet i Café Satan och vad tänker regeringen göra för att stävja den destruktiva påverkan som programmet har”, frågade Kallis.

– Orsaken var att flera föräldrar hörde av sig till mig, säger Kallis i dag. Vid den tiden visade också satanismen tydliga destruktiva drag i samhället.

Debatten blossade upp. Metallväktarna fick spö i insändarspalterna men fans och metalfolk stöttade.

Jone Nikula lovade ta oss i limousin till rättegången, säger Lasse. Och till och med det kristna heavybandet Tinnitus skrev en sång till oss.

Dåvarande trafikminister Olli Heinonen gav en reprimand om språkbruket i programmet, men lät i övrigt saken bero.

– Jag skulle göra samma sak i dag, säger Kallis som anser att medierna blivit bättre sedan dess.

Metallväktarna håller inte med.

– Det är mycket värre språk i radion i dag än vi någonsin hade, säger Marcus. Herregud, jag rodnar när jag lyssnar på till exempel Sex och sånt.

Trots alla konflikter – eller tack vare dem – ska Metallväktarna nu göra comeback för en kväll i etern, den här gången på vuxenkanalen Vega.

– Det kommer att bli som Twisted Sisters julskiva, en fruktansvärd flopp. Folk blir ledsna och släkten får skämmas igen, säger Lasse.

Metallväktarnas comeback i Radio Vega onsdag 21.3 klockan 21.10.