Foto: Hbl-arkiv/Cata Portin

Kristina hyllas i svenska medier

Kristina från Duvemåla i Helsingfors gick hem hos medierna i Sverige. Aftonbladet är mest hänförda och kallar den nya Duvemåla för "en mästerlig plusfest" och ger den betyget fem av fem.

Skillnaderna i den finländska uppsättningen jämfört med den svenska är att salongen är betydligt mindre och att man kommer nära personerna och historien, skriver Aftonbladet.

Svenska Dagbladet tycker att musikalen är väl värd en resa över Ålands hav. Recensenten Bo Löfvendahl berömmer Maria Ylipää för att inte försöka imitera den svenska huvudrollsinnehavaren Helen Sjöholm, utan hon skapar en alldeles egen och temperamentsfull Kristina.

Dagens Nyheters Jens Liljestrand tycker till en början att blandningen av svenska och finlandssvenska i ensemblen känns ovan, men tycker sedan att det ger uppsättningen en särskild, poetisk lyster.

Sveriges radio tror att musikalen kommer att leva länge och säger att man redan nu kan tala om version 1995 och version 2012. De önskar också se en version 2025 som är lite kortare med ett nytt regigrepp och en helt ny musikalisk tolkning.