Garanterad vinst? Maria Ylipää spelar huvudrollen i Svenska Teaterns Kristina från Duvemåla. I glädjeyran kring musikalen hörs också kritiska röster i kulisserna. Foto: Karl Vilhjalmsson.

Svenska Teatern: ”Vi räknar med …att det går jämnt ut”

En risktagning som kan leda till ekonomisk förlust för Svenska Teatern? I kulisserna riktas hård kritik mot musikalen Kristina från Duvemåla. Sten Palmgren, ordförande för Svenska Teaterns styrelse, svarar på kritiken.

En hur stor ekonomisk risktagning är Kristina från Duvemåla?

Det skulle vara en stor risktagning, så vida den inte sålde. Det är en dyr produktion. Men i det här fallet är det också en unik och enastående produktion.

Vad händer om biljettintäkterna inte täcker kostnaderna?

Planen var att man skulle börja med förhandsförsäljning av biljetterna och utgå från den. Tidigt såg man att den skulle få beläggning. Vi räknar med att det går jämnt ut. Teaterns syfte är inte att vara vinstdrivande. Vi hoppas kunna exportera föreställningen vidare med teaterns exportbolag Ace-productions och genom det gå lite på plus. Då går vinsterna till teatern.

Finns det någon b-plan om Kristina från Duvemåla går på förlust?

Nej, för i det här skedet ser det mycket lovande ut!

Hur många föreställningar måste man sälja för att föreställningen ska sluta vara förlustbringande?

Det rör sig om 180 till 200 föreställningar. Nu har man sålt drygt 60 000 biljetter.

Det ryktas om planer på att förvandla Svenska Teatern till ett kulturhus där annan verksamhet ska kunna hyra in sig. Hur ställer sig styrelsen till det?

I samband med renoveringen har vi så klart diskuterat hur man kan utnyttja huset, men vi är entydiga om att rummen primärt är till för teaterverksamhet. Det är klart vi vill att folk ska komma till teatern också i andra sammanhang med då får det inte påverka teaterverksamheten. När Amosscenen är ledig kan den användas för konferenser till exempel.

Man har också kritiserat Svenska Teatern för att öppna säsongen med en franchising-produkt där få skådespelare från teaterns egen ensemble är med. Hurdan är stämningen bland personalen på teatern tycker du?

Just nu är stämningen bra. Det är ett nyrenoverat hus och många känner stor entusiasm inför det nya. Det är klart att det förts en diskussion om Kristina också av utomstående och till sakens natur hör att det förekommer både negativa och positiva åsikter. Jag tycker ändå att det är en kulturgärning att ta Kristina hit. Det är ju inte vilken musikal som helst. Utvandrartematiken berör oss finländare lika mycket som den berör svenskar.

Varför finns det ingen barnteater på repertoaren?

På hösten visar man en barnpjäs på Nickenscenen och år 2013 blir det barnteater på Stora scenen.

Kristina från Duvemåla har presspremiär på Svenska Teatern i dag.