Bengt Ahlfors trodde att han hade slutat med revyer, men han hade fel. Foto: Leif Weckström.

Skrattar bäst som skrattar sist

– Nästan allt jag skriver handlar om politik och erotik och därmed omfattar man det mesta av mänskligt liv, säger Bengt Ahlfors. Nu är han aktuell med en nyskriven revy, den svåraste av alla teaterformer.

Under en högtidlig ceremoni tillträder Sauli Niinistö på torsdag som Finlands president. Lilla Teatern firar skiftet på klassiskt Lillanvis, med en nyskriven revy döpt till Va va de ja sa!

– Revyn är inte dagsaktuell men det var svårt att undvika presidentvalet, säger Bengt Ahlfors som både skrivit revyn och nu regisserar den.

Musiken har Ahlfors också skrivit och Sauli Niinistös historia kommer att presenteras i form av en rap.

Röda trådar behövs inte längre i revyer men namnet på revyn antyder att efterklokhet är ett tema som återkommer.

– Alltid finns det någon som kan utbrista va va de ja sa! när saker går åt helvete. På det sättet känner man sig lite bättre än andra.

Hur ofta brukar du själv säga så?

– Vet inte men hoppeligen är det sällan.

På tal om revyns övriga nummer finns också Fredrik Pacius och Carl Ludvig Engel med på ett hörn, i form av invandrare som varit betydelsefulla för republiken.

Tjugo år har gått sedan Bengt Ahlfors senast skrev en revy. Själv trodde han att han slutat med den genren men tillståndet i världen pockade på en revy.

– Det är en lämplig form att kommentera skeendet, säger Ahlfors och påpekar att revyer är betydligt mer ansträngande än en vanlig pjäs.

– För en pjäs behövs sju idéer men en revy kräver sjuttio idéer. Revy är inget man gör med vänster hand och mina revyer är också mina mest personliga pjäser.

Vivica Bandler befäste Lillans tradition med revyer och Ahlfors följer hennes råd.

– Vivica visste att man måste fokusera på publiken. En föreställning föds i salongen, inte på scenen. Vikten av det direkta tilltalet har jag lärt mig av henne.

Scenograf för Va va de ja sa! är Ralf Forsström som Ahlfors regelbundet jobbat med sedan 1963. Jakob Höglund har gjort koreografin och Kaisa Kulmala de musikaliska arrangemangen. Revyn har premiär 1.3.