Wienfilharmonikerna med säte i Musikverein i Wien gästar Helsingfors i kväll. Foto: EPA/HERBERT PFARRHOFER

Wienfilharmonikerna spelar i Helsingfors i kväll

Det blir Sakari Oramo som dirigerar Wienfilharmonikerna i kväll när orkestern spelar i Helsingfors. Lorin Maazel som ursprungligen skulle ha dirigerat konserten visade tecken på svaghet redan under konserten i Stockholm i onsdags. Senare lämnade Maazel återbud inför Helsingforsbesöket.

Ursprungligen var det tänkt att Oramo skulle ha debuterat med Wienfilharmonikerna i Musikverein nästa säsong. Nu står han första gången framför orkestern.

– Visst blir det spännande eftersom jag aldrig dirigerat dem förut och speciellt är det också eftersom det sker på hemmaplan, sade Oramo på torsdagen till FNB.

Programmet med Sibelius symfonier nr. 1, 5 och 7 hålls oförändrat. Särskilt mycket tid för repetition finns inte, då filharmonikerna anländer till Finland bara några timmar före konserten.

Jag vet inte alls hur Maazel slår takten så jag måste försöka att inte göra det för annorlunda.– Repertoaren är naturligtvis bekant för mig, men de viktigaste knopparna måste jag hinna gå igenom med orkestern. Jag vet inte alls hur Maazel slår takten så jag måste försöka att inte göra det för annorlunda. Jag vet inte heller hur orkestern reagerar på snabba förändringar, säger Oramo som också dirigerar konserterna i Köpenhamn på lördag och Ålborg på söndag.

50 år av samarbete

Wienfilharmonikernas konsert i Helsingfors ingår som ett led i orkesterns turné i Norden och Nord-Amerika, med vilken man ville fira ett femtioårigt samarbete med Lorin Maazel.

I tisdags spelade orkestern i Oslo, i förrgår i Stockholm och efter Musikhuset i kväll bär det av till Danmnark och USA. Ursprungligen skulle Wienfilharmonikerna också ha besökt nya konserthuset i Reykjavik, men den konserten blev inte av. Med turnén firar orkestern samtidigt femtio år av samarbete med Lorin Maazel.

Efter konserten i Stockholm i onsdags med Mozarts Symfoni nr. 40 i g-moll och Maazels eget arrangemang av orkesterpartierna ur Wagners Ring öste Maazel beröm över Wienfilharmonikerna.

– I vanliga fall borde ett dylikt program ha förberetts under en vecka, takt för takt, men de här musikerna spelar så musikaliskt och inkännande att vi klarade oss med bara en övning och generalrepetition, säger Maazel efter konserten i Stockholms konserthus.

Inför turnén har orkestern orkestern också förberett tre olika program. Förutom det program med Mozart och Wagner som hördes i Stockholm har man förberett spelas ett program med valser och polkan av Johann Strauss samt Tod und Verklärung och Rosenkavaljersviten av Richard Strauss.

På frågan om det inte känns lite lustigt att han och Wienfilharmonikerna till Finland för att spela tre symfonier av Sibelius svarade Maazel att han nog tror det blir bra.

– Jag besökte Finland för kanske trettio år sedan och dirigerade då Sibelius andra symfoni. Jag har gjort cykler med Tjajkovskijs och Mahlers alla symfonier, men jag tror Sibelius symfonier är underskattade. Det kommer nog att bli bra, övertygade Maazel.

Maazel säger sig ha satt allra mest tid på att fila sjunde symfonin. För femte och sjunde symfonin har han också utarbetat egna orkesterstämmor med egen stråkföring.

– Som ung dirigent brukade jag ofta i ett tidigt skede göra anteckningar i partituret, men jag fick snabbt erfara att jag fick ändra alltsammans. Ingenting går upp mot självupplevd erfarenhet. Först efter att ha dirigerat Beethovens femte symfoni tjugo gånger vet man hur man vill ha den. Nu vet jag hur jag vill ha min Sibelius, säger Maazel.

Sakari Oramo dirigerar Wienfilharmonikerna i Musikhuset i kväll kl. 19. Konserten är slutsåld men sänds direkt i Yle Radio 1 och på yle.fi/klassinen. Konserten finns därefter tillgänglig på Yle-arenan 30 dagar.