Några gravljus hade på torsdagen tänts till legendariska dörrvakten Kai "Pokla" Kalstes minne utanför rockklubben Tavastia där han avled natten innan. (Foto: Niclas Tallqvist)

"Pokla" dog på sin post

Rockklubben Tavastias legendariska dörrvakt Kai Kalste, bättre känd som Pokla, är död. Han avled natten till torsdagen strax efter att klubben hade stängt. Musiker minns den barske jätten med det stora hjärtat.

Enligt Tavastias vd Juhani Merimaa fick Pokla ett sjukdomsanfall strax efter stängningsdags. Trots att sjukvårdspersonalen anlände snabbt till Tavastia kunde hans liv inte räddas. Pokla jobbade på Tavastia sedan 1991. Han blev 51 år. 

– Det är sorgligt. En stor del av Tavastia är borta. Han var en känd personlighet i Helsingfors rockliv och i restaurangbranschen. Vi i personalen kommer att hedra hans minne. I kväll (torsdag) är det en spelning på Tavastia och den sköts normalt. Det hade också varit Poklas önskan, säger Merimaa. 

Heavybandet Amorphis basist Niclas Etelävuori minns Pokla som en godhjärtad människa. När Etelävuori tillsammans med några kompisar basade för musikaffären Aron Soitin i Rödbergen var Pokla kund i affären. 

– Jag minns att han köpte en ukulele av oss och frågade ofta råd om hur han ska stämma den. Nyheten om hans död är en chock för mig. Han var en klippa vid dörren.

– Poklas minne för personer var helt otroligt. När han stått vid dörren i över tjugo år är det svårt att tänka sig att han inte längre är en del av Tavastia, säger Etelävuori. 

"En bulldog vid dörren"

Hanoi Rocks allt i allo Andy McCoy beskriver Pokla som en trygg person man kunde lita på. Enligt McCoy hjälpte Pokla honom ur flera kvistiga lägen. 

– När folk är berusade vill de ofta slåss med mig. Det var tryggt att ha Pokla i närheten. Han ställde alltid upp. Han var som en bulldog vid dörren, men det är ju nästan ett måste när folk är fulla och försöker komma in med förfalskade identitetsbevis. Det är många i Helsingfors rockliv som kommer att sakna honom. Det blir aldrig samma stämning på Tavastia mer. 

– Det känns trist att han gick bort så tidigt. Han använde aldrig droger eller alkohol. Nu hoppas jag att han fått en lugn plats att vila på, säger McCoy. 

Sjöman blev dörrman

Musikjournalisten Calle Lindholm kände Pokla sedan lång tid tillbaka. Pokla, som kallats så ända sedan han var barn, inledde sitt yrkesliv till sjöss, men när allt fler färjor flaggades ut och arbetsvillkoren försämrades bytte han bransch. Efter en sejour på Cantina West ombads han hoppa in tillfälligt som Tavastias dörrman. ”Inhoppet" varade över tjugo år. 

– Poklas egenskap som dörrvakt var fantastisk. Han var en fin blandning av mjukhet, hårdhet och rättvisa. För Pokla var det viktigt att man stannade och bytte några ord vid dörren. Han behövde aldrig använda hårdhandskarna i sin arbetsmiljö, hans blotta närvaro gjorde människor lugna. 

– Många kallar Merimaa för mister Tavastia. Den titeln passar bättre in på Pokla, säger Lindholm.