Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Björn och Benny lovordar sitt team

Med exakt en vecka kvar till premiären för Kristina från Duvemåla kan Abba-legenderna Björn och Benny pusta ut. Allt är precis som det ska vara.

–Efter att ha varit med sedan dag ett blir jag fortfarande berörd. Resultatet är förvillande likt originalet, trots att bemanningen är hälften så liten. Vi har inte tummat på den musikaliska biten, säger Benny Andersson.

Cirka 60 000 biljetter är redan bokade och sålda, 400-600 kostymer har sytts upp inför premiären och Svenska Teatern väntar publik från både Sydamerika, Japan och Australien.

Björn Ulvaeus, Benny Andersson och regissören Lars Rudolfsson har haft stenhård koll över produktionens konstnärliga del.

–Det är jätteviktigt att man inte släpper det, resultatet är precis som vi vill ha det. När det väl är dags för premiär är man alltid nervös för det tekniska. Ensemblen är så stabil så det är inte troligt att de skulle göra något konstigt, säger Björn.

Abba-legenderna tror att det finns en publik för Kristina från Duvemåla också i andra östliga länder. I Finland och Baltikum klarar vi av tuffa pjäser, anser de.

–Det förefaller att ju längre västerut man kommer, desto ytligare saker vill publiken ha. Broadway och Los Angeles klarar inte av en tre och en halv timmar tung musikal som kräver lite mer av åskådaren, säger Björn.

Några planer på export till exempelvis England finns inte.

–Vi har ju folk därifrån som kommer och tittar på musikalen, kanske någon säger att de vill pröva den i England. Men jag tror att chansen är mycket större i Tyskland, Polen, Baltikum och Ryssland, säger Björn.