Arkivbild. Glad sammanslagning blir samarbetsförhandling

Bistra miner tar vid – nu ska förlaget spara

Ledningen för Schildts och Söderströms inleder samarbetsförhandlingar som kan leda till en minskning av personalstyrkan omfattande högst nio personer, enligt förlaget.

Ledningen för det nya förlaget Schildts & Söderströms inleder av ekonomiska och produktionsmässiga orsaker samarbetsförhandlingar för att diskutera hur kostnaderna ska minskas under detta och nästa år.

Under förhandlingarna behandlas möjliga åtgärder och grunderna för dem. Sparåtgärderna förverkligas genom omorganiseringar av arbetsprocesser som kan leda till en minskning av personalstyrkan omfattande högst nio personer. I förhandlingarna diskuteras möjligheter till omplaceringar och utbildning. De förlagsredaktörer som arbetar med författare inom litteratur och läromedel berörs inte av eventuella uppsägningar. I dag arbetar 47 personer på förlaget.

Enligt Elisabeth Jansson, huvudförtroendeman, är personalen bestört.

- Visst var det väl väntat, men ingen av oss kunde föreställa sig att det skulle beröra så här många arbetsplatser. Under hela fusionsprocessen har man från ledningshåll poängterat att utgivningen inte ska minska. Men då finns heller inga produktionsmässiga orsaker att säga upp folk. Lika mycket arbete ska fortfarande göras.
- Vi är förfärligt oroade, det här berör hela den finlandssvenska litteraturen och kulturen.

Vd Barbro Teir svarar med att konstatera att samarbetsförhandlingarna inte kommer som en överraskning för personalen.

- Alla har nog känt på sig att detta skulle komma. Personalminskningarna berör i första hand våra administrativa-, digitala- och föräljningstjänster. Rent principiellt handlar det om att man inte kan ha dubbel besättning på dessa funktioner. Att förlagsredaktörerna som arbetar med författare inom litteratur och läromedel inte berörs säkrar att utgivningen kan hållas på den nivå som utlovats.

Ni ska ha invigningsfest om en vecka, är tajmingen för beskedet vettig?

- Ett sådant här besked kommer alltid vid fel tidpunkt. Vi har väntat på att personalen ska organisera sig, vilket de nu gjort. 

De ekonomiska målsättningarna för verksamheten är att man vid utgången av 2013 ska uppnå minst ett nollresultat i bolaget (inte i dotterbolaget Edukustannus). De senaste åren har båda förlagen gått med förlust, under 2011 uppgick den gemensamma förlusten till över en miljon euro före finansiella poster.

Förhandlingarna inleds tisdagen den 28 februari och pågår i två veckor.