Ruska Schönberg och Ulrika Bachér uppträder för tredje gången på Helsingfors Burlesk-festival. Foto: Tor Wennström

Tar inget på för stort allvar

Hbl träffade några av artisterna på årets Burlesk-festival just innan lördagens show.

Glitter och glamour pryder scenen i Gloriasalen i Helsingfors och personer ränner omkring för att fixa och ställa allt i ordning. Många artister ska hinna öva sitt nummer inför kvällens föreställning. Just nu är det gruppen The Itty-Bitty Tease Cabaret som övar.

De fem kvinnorna börjar ganska allvarligt med en stillsam trippande dans som småningom övergår till någonting mera fjolligt. Det är roligt. Och då har de inte tagit på sig de riktiga scenkläderna än.

Cherry Dee Licious a.k.a. TurrrboCherry och Tinker Bell är två av stjärnorna i den här gruppen. På riktigt heter de Ulrika Bachér och Ruska Schönberg. Även om humor inte nödvändigtvis behöver vara en del av ett burleskuppträdande vill de alltid inkludera den.

– För oss är det viktigt att inte ta sig själv på för stort allvar, säger Ulrika Bachér.

– Burlesk innehåller alla de element som jag tycker om. Teater, dans och musik, säger Ruska Schönberg.

Stor efterfrågan

Bachér och Schönberg grundade sin grupp år 2008. Det var också det året som Burlesk-festivalen ordnades för första gången i Helsingfors. Då fanns det ännu inte några finska artister som sysslade med burlesk utan alla som uppträdde då var utländska. I årets Burlesk-festival är det omkring tio finländska och drygt tio utländska artister eller grupper som uppträder.

– Då jag såg burleskuppträdanden här 2008 insåg jag direkt att det är det här jag vill göra, säger Ruska Schönberg.

Redan från starten var det full rulle för Itty Bitty Tease Cabaret.

– Vi fick förfrågningar om uppträdanden innan vi hade haft en enda show, säger Ulrika Bachér.

Hon är nu gravid i femte månaden men det hindrar ingenting. Snart ska de till Milano för att uppträda på en burlesktillställning. Inom burleskkonsten spelar det egentligen inte så stor roll hur du ser ut. Det är liksom inte det som är grejen.

– Men du behöver ett gott självförtroende, säger Ulrika Bachér.

Trädgårdsmästare på scen

Vi avbryts av ett fågelkvitter ur högtalarna. En man rör sig till kvittret på scenen. I årets Burlesk-festival är det många manliga artister. Mannen sträcker sig efter sin vattenkanna och vattnar omsorgsfullt sina blommor. Bachér och Schönberg berättar att han är trädgårdsmästare på riktigt.

– Alla som håller på med det här i Finland känner varandra. Förutom att det här är roligt träffar man många härliga människor, säger Ruska Schönberg.

Burlesk har sina rötter i 1800-talet. Men omkring 1995 fick den en nystart i USA. Sedan den finska tändningen år 2008 säger Bachér och Schönberg att intresset för burlesk kanske inte har vuxit enormt men att det har stabiliserats i Finland.

– Våra uppsättningar brukar vara om inte slutsålda, så nästan slutsålda, säger Ruska Schönberg.

Positivt överraskade

En av kvällens stora stjärnor stiger upp på scenen. Det är Angel Walker från USA, snart 70 år och den äldsta på scenen i kväll. Flera hjälpredor följer med hennes övning på scen för att hitta praktiska lösningar till hennes program. Hennes artistnamn är Satan's Angel och hon har uppträtt sedan 1961. Hon är känd för att sätta eld på sina tofsar som täcker strategiska punkter på kroppen.

Hon lär ha ett slags patent på det tricket inom branschen. Bachér och Schönberg medger att de ibland stöter på fördomar gentemot sitt intresse.

– De flesta som varit tveksamma på förhand brukar ändå bli positivt överraskade av en föreställning, säger Ulrika Bachér.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.