Udo Kier som Wolfgang Kortzfleisch i Iron Sky.

Iron Sky har premiär i Berlin

Finlands största filmproduktion, science fiction-komedin Iron Sky får efterlängtad premiär på filmfestivalen i Berlin i februari.

Regissören Timo Vuorensolas jätteproduktion är en mörk scifikomedi om några nazister som efter andra världskriget lyckas fly upp i rymden och gömma sig på månens baksida i väntan på den rätta tidpunkten att återerövra jorden. Den har fått plats i kategorin Special Panorama, som lyfter fram filmer med en ny, unik vision.

Huvudrollerna spelas av internationella skådespelare, däribland Christopher Kirby, Julia Dietze och Götz Otto.


Filmen har en med finländska mått mätt hög budget, 7,5 miljoner euro i vilken en stor andel kommit från fans via olika sociala medier. Den visas i Berlin den 11 februari men går upp på biograferna i Finland först den 4 april.
 Rättigheterna för Iron Sky har sålts till uppemot 30 länder. Inhemska Blind Spot Pictures är huvudproducent, men har samarbetat med produktionsbolag i Tyskland och Australien.


Katja Gauriloffs dokumentärfilm Säilöttyjä unelmia kommer också att visas i Berlin. Den handlar om enskilda människors arbetsinsats för en enda lågprissatt konservburk och kategoriseras i Berlin som Culinary Cinema.