Svenska Kokvinnorna är en av filmerna på årets Docpoint-festival.

Tio filmer att se på Docpoint

I dag inleds dokumentärfilmfestivalen DocPoint …i Helsingfors. Bland 134 filmer har Hbl Kultur plockat …ut tio höjdpunkter.

1. Kokvinnorna
■ Årets mest uppmärksammade svenska dokumentär om två systrar som trots hög ålder försöker fortsätta ta hand om hemgårdens elva kor någonstans i Halland. Britt och Inger har båda passerat 80 och dras med allvarliga krämpor, men handmjölkar fortfarande och bråkar om hur framtiden ska te sig för dem själva och för djuren. Peter Gerdehag och Tell Aulin levererar en mix av syskonkärlek, konflikter och humor som stannar hos en länge efter att sluttexterna rullat ut.


2. A Road to Mecca
Georg Misch’s tankeprovocerande dokumentär om Muhammad Asad,en av de mest överraskande muslimska tänkarna under förra århundradet, fokuserar på Asads livsväg, från att ha fötts som polsk jude till att konvertera till islam och senare bli en av de första pakistanska ambassadörerna i USA.


3. Finnsurf
■ I den första finländska filmen om surfing trängs unga entusiaster som bara väntar på att storm ska blåsa upp på Östersjön. Då åker torrdräkten på och sedan bär det ut i iskallt havsvatten, för bor man i Finland och är besatt av surfing gäller tesen ”man tager vad man haver”. Entusiastiskt och frimodigt om passion och hängivenhet inför en sport som hittills inte hört hemma i kallt klimat.


4. Big Boys Goes Bananas
■ Den svenska filmaren Fredrik Gertten har dokumenterat hur han på grund av sin förra film Bananas hotade att bli stämd av det multinationella matföretaget Dole. Detta för att han kritiserat sättet på vilket Dole sköter bananodlingar i Nicaragua. Det hela leder till en angelägen David mot Goliat-kamp där Gerttens film på grund av utstuderad pr-förföljelse smutskastas och censureras. Vinner pengarna eller det fria ordet?


5. Jälki elämässä
Mervi Junkkonen har gjort festivalens öppningsfilm som undersöker hur det är att leva vidare efter att ha blivit utsatt för tortyr. I fokus står fyra män som torterats i sina respektive hemländer men som allihop nu bor i Finland där livet förväntas fortsätta. Männen har svårt att sova och ont om självförtroende. Ensamheten mitt i den finska vintern och byråkratins kliniska förhållningssätt gör situationen ohållbar.


6. Hypermarket Nation
Ingvar och Stig Palmén är bröder och driver en liten familjeägd matbutik i Vanda. I samma område lockar tiotals gigantiska matbutiker och köpcentrum med billiga priser. En engagerande och rörande film om lokala köpmän som kämpar för att konkurera med jättekedjor.


7. Peak
■ Tyska Hannes Lang reser till Alperna, det förlorade paradiset där klimatförändringen bidrar till att snön försvinner i rasande fart. Läget påverkar dels samhällena vars näringar på grund av snöbrist körs ner, dels de unga som lämnar byarna. Kvar finns skidturismen som allt oftare tar hjälp av dyr utrustning för att få snö. Inte heller den stöder miljön eller ortsborna.


8. Made in China
■ Modeindustrins baksida breder ut sig framför Jian Dus kamera då filmen under ett helt år följer arbetsgivare och arbetare i Jinyuans klädfabrik. Tillsammans försöker man överleva och hantera den globala konkurrensen samtidigt som värme och vänskap får fungera som tillfälliga avbrott i sömnadsarbetet som pågår dygnet runt.


9. Marathon Boy
■ Flerfaldigt prisbelönt film om en judoinstruktör som tar en föräldralös pojke under sina vingar och upptäcker att han har en ovanlig begåvning för att spinga. Som treåring har pojken redan sprungit sex halvmaraton och samlat på sig en hel hög sponsorer. Resultatet är en tragisk historia om korruption och opportunism i det moderna Indien.


10. Han tror han är bäst
■ Filmaren Maria Kuhlbergs två morbröder Aldo och Carmine har varit osams sen de var barn. I samband med deras mammas begravning försökte Carmine döda Aldo i ett slagsmål, men Vito – Marias morfar och deras pappa – gick emellan. Sedan dess har morbröderna inte talat med varandra. Filmen tittar närmare på en familj som trots sitt våldspräglade sociala arv kanske kan nå försoning.

Docpoint pågår mellan den 24 och den 29 januari. Biljetterna kostar 7 euro styck och kan bland annat köpas via Finnkino.