Populär. Intresset för Mannerheim är stort bland de finländska filmskaparna.  Foto: Lehtikuva

Hur många filmer om Mannerheim vill vi ha?

Sedan beskedet om att även Yle planerar en långfilm om C. G. E. Mannerheims liv går debatten het om hur många Mannerheimfilmer som är optimalt.

Det var många som höjde på ögonbrynen då beskedet kom att även Yle planerar en film om Mannerheim. Inte minst efter karusellen kring Solar Films och Renny Harlins redan omtalade Mannerheimprojekt som i augusti i fjol övertogs av regissören Dome Karukoski. Yles projekt som går under arbetsnamnet ”Finlands Marskalk” är även det en internationell produktion vars spelspråk ska vara engelska. Slutprodukten är liksom Solar Films version tänkt för både bio- och tv-distribution. Intresset för filmen har varit överväldigande. Efter lanseringen i förrgår var filmens hemsidor nära att krascha.
– Jag kunde aldrig ana hypen men borde förstås ha fattat hur det skulle bli, kommenterar producenten Erkko Lyytinen på Yle.
Enligt honom finns en klar efterfrågan på filmer om Mannerheim och han tycker att Finland har plats för flera filmer om marskalken.
– Allt beror på filmernas tema och ton. Vår version fokuserar långt på människan och kosmopoliten Mannerheim, men tar också upp frågor kring vad finskhet och medborgarskap innebär. Vi har förstås en lång väg kvar men litar på att vi klarar det.
Målet är att Yles film ska vara klar inom ett år, något som Dome Karukoski – som alltså jobbar på den andra spelfilmen om Mannerheim – finner kortsiktigt.
– Min första reaktion var att det kändes konstigt. Om vi inte hittat tillräckligt med pengar under de år som gått, hur ska Yle då fixa det? En bra film om Mannerheim kräver minst tre miljoner euro, det är ett minimum för att den ska hålla för vita duken.

Kräver år av arbete
Kvaliteten är det största orosmolnet, säger Dome Karukoski.
– Det finns så många historier om Mannerheim att det gärna får göras flera filmer. Nu har jag inte sett Yles manus men jag hoppas att de inte prutar och gör ett hafsverk. Sedan får filmen gärna vara annorlunda än min.
Dome Karukoskis egen produktion väntar på ytterligare finansiering. Fortfarande saknas runt en miljon euro. Något premiärdatum finns inte.
– Vi jobbar på och har kommit så långt som är möjligt. Jag har skrivit om manuset ytterligare en gång och börjar vara nöjd. Bland annat ska min Mannerheim – precis som den riktiga – tala flera språk, däribland en hel del svenska. Att göra en så här stor produktion kräver år av arbete. Man skjuter sig själv i foten om man tror att det ska gå snabbt.
Renny Harlin, som alltså tidigare skulle regissera projektet, har i intervjuer låtit förstå att även han planerar en ny film om Mannerheim. Bland annat Jörn Donner och Katarina Lillqvist har tidigare gjort var sin uppmärksammad dokumentärserie respektive animation om marskalken.

Läs mer på suomenmarsalkka.fi