Santtu-Matias Rouvali. Foto: Ansgar Klostermann.

Segerstam om sina elever

Leif Segerstam presenterar sju av sina elever som dirigerar i Åbo under året 2012.

Santtu-Matias Rouvali
Född 1985. Dirigerar i Åbo 20.1.
– Med sin perkussionsekvilibrism bombarderar Santtu nu-punkter mycket exakt. Vad han än gör med sina händer är det naturligt och fjäderlätt även i fortissimo. Jag har gnällt på att hans händer rör sig i himlen och har arbetat för att han skall ta ner dem. Händerna kan hållas högt i operadiket, men inte på podiet. I Åbo dirigerar han bl.a. sitt bravurnummer La Valse.

Leo McFall
Född 1981. Dirigerar i Åbo 2.2.
– Var på sin tid den mest begåvade och snyggast dirigerande eleven. I början var han överdrivet kritisk mot sig själv, men så fort han fick en positiv kick såg han utmärkt ut. Hans diplom var fantastiskt, senare har han bland annat dirigerat i Glyndebourne. Jag litar fullständigt på att han kommer att vara en sensation.

Sasha Mäkilä
Född 1973. Dirigerar i Åbo 29–30.3, 15.11.
– Sasha är mycket begåvad, men han har inte fått visa sig riktigt här. Har bl.a. jobbat med Kurt Masur i Paris och under tiden i Cleveland började han blomma. Har alltid varit en motorisk begåvning. Gjorde en mycket bra konsert med Englunds fjärde symfoni i S:t Michel, den är emotionellt stark. Hans båda konserter är en del av hans konstnärliga doktorsexamen om Leevi Madetoja.

Erkki Lasonpalo
Född 1986. Dirigerar i Åbo 10–11.5.
– Jag har fått se hans stora begåvning i dirigentklassens övningsorkester och jag ser att han är så naturlig, som en liten Esa-Pekka Salonen. Har alla förutsättningar att bli en komet. Han är snygg, musikalisk, har kanske inte så många upplevelsefenomenologiska höjdare i bagaget men det är ett nöje att se honom utvecklas. Erkkis konsert är utmanande i och med att det är en önskekonsert.

Pietari Inkinen
Född 1980. Dirigerar i Åbo 13–14.9.
– Var länge bästa eleven. Jag förde fram honom aktivt redan tidigare, det var min förtjänst att han kom till New Zealand Symphony Orchestra som han har turnerat och gjort succé med. Har gjort inhopp här och där och tydligen klarat den hårda pressen. Ett mycket starkt kort och en av de stora i sin generation.

Dalia Stasevska
Född 1985. Dirigerar i Åbo 8–9.11.
– Hon är verkligt intressant. Hon är Esa-Pekkas favorit och var assistent i Salzburg. Både hon och Santtu har hälsat på hos Dudamel i Los Angeles. Hon har framhärdat att om hon skall göra Also sprach Zarathust­ra vill hon göra Ligetis Atmosphères direkt före Zarathustra. Första halvan fylls av Alban Bergs violinkonsert med Elina Vähälä. Vilket program!

Yukihiro Notsu
Född 1977. Dirigerar i Åbo 22.11.
– Var som en mussla i början, men har öppnat sig allt eftersom. När han gjorde sitt diplom, en opera i Riddarhuset, dirigerade han allt utan­till. Takemitsus Rekviem i Finlandiahuset i våras var fullständigt suverän. I Åbo får han dirigera sitt älsklingsverk, Berlioz Symphonie fantastique.