Foto: Hbl-arkiv/Leif Weckström. Dick Idman.

Den svenska lektorstjänsten på Teak ifrågasätts

Tjänsten som lektor i scenframställning vid Teaterhögskolans svenska institution kan komma att omvandlas till ett uppdrag som delas upp mellan flera personer.

Initiativtagare till förslaget är Dick Idman, professor i scenframställning. Enligt honom handlar omvandlingen om att förnya organisationsmodellen så att den tidigare tjänsten i stället blir ett så kallat ”uppdrag” som kan komma att delas mellan flera föreläsare.

– I egenskap av professor avgör jag tillsammans med mina kolleger hur vi använder den summa pengar som institutionen tilldelas. Som läget är i dag är två fasta tjänster i överkant med tanke på att vi för tillfället utbildar en enda årskurs medan den andra just nu gör sin praktik. Dagens upplägg hindrar också att utbildningen får tillräcklig bredd i form av gästande lärare. Det är alltså inte frågan om en tjänst som dras in, utan snarare en omorganisering.

Mer än så vill Idman inte kommentera planerna som fortfarande är interna. Beslutet om tjänsten tas av högskolans ledningsgrupp inom någon månad. Det tidsbundna kontraktet som löper ut i juli innehas i dag av Cris af Enehielm. Hon är upprörd över initiativet.

– Allt bygger på felaktiga kalkyleringar. Det vore ett dundermisstag att göra sig av med en kunnig lärare som jobbat över åtta år på skolan. Dess­utom borde tjänsten gå att söka. Personligen försöker jag hålla god min i elakt spel.