FORTSÄTTA. Mervi Junkkonens Jälki elämässä kretsar kring hur det är att leva vidare efter att ha blivit utsatt för tortyr.

DocPoint tar ställning till Finlands roll i världen

Nästa års inhemska visningsserier på dokumentärfilmfestivalen DocPoint riktar blicken mot Finlands roll som en del av den globala ekonomin.

Festivalen vill 2012 lyfta fram originalitet och filmarnas förmåga att se saker på ett nytt sätt. Nästa års utvalda filmer i de inhemska visningsserierna förenas också av ett särskilt intresse för levnadsvillkor i andra länder och Finlands som en del av den världsomspännande marknadsekonomin.
Bland de filmer som får Finlandspremiär under festivalen finns Mervi Junkkonens Jälki elämässä som kretsar kring hur det är att leva vidare efter att ha blivit utsatt för tortyr. I fokus står fyra män som torterats i sina respektive hemländer men som allihop nu bor i Finland där livet förväntas fortsätta. Männen har svårt att sova och bristande självförtroende. Byråkratin och det kliniska förhållningssättet till deras upplevelser gör inte saken lättare.
I Katja Gauriloffs Canned Dreams visas hur industriellt producerade livsmedel landar i finländska butikshyllor. Filmen följer en konservburks 35 000 kilometer långa resa från Brasilien via ett otal europeiska länder. Förpackningen blir också en metafor för det mångkulturella Europa.


Finländsk film om surfing
Andra filmer som valts ut är bland annat Iris Olsson och Yves Niyongabos Sydämeni taakka om livet i dagens Rwanda, Jouko Aaltonens Kampen om Åbo, Peter von Baghs essädokumentär Spånor – en konstnärssläkts århundrade om Juhani Ahos livsverk samt Aleksi Raijs Finnsurf, världens första finländska film om surfing.
Sammanlagt ansökte 111 dokumentärfilmer om att få delta, av vilka tolv valdes ut till den inhemska visningsserien.
I kategorin för studentfilmer valdes åtta filmer ut. Årets jury bestod av dokumentärfilmsregissören Visa Koiso-Kanttila, riksdagsledamoten Ilkka Kantola (SDP), journalisten Axa Sorjanen och konstkandidat Salla Soo­ri. Erja Dammert fungerade som juryns ordförande.


Dokumentärfilmfestivalen Docpoint arrangeras mellan den 24 och 29 januari 2012.