Chatta med Annika framför tv:n i kväll

I kväll mellan klockan 19 och 21 har Hbl-läsarna möjlighet att kommentera och diskutera slottsbalen tillsammans med Hbl:s mångåriga balreporter Annika Hällsten. I chatten kommer hon att svara på läsarnas frågor, kommentera aftonklänningarna och dela med sig av roliga anekdoter.

Hur många år har du varit på slottsbal?

– Det måste vara minst 12 år, jag var med på både Ahtisaaris och Halonens tid.

Hur har mediebevakningen av balen förändrats?

– Nu för tiden koncentrerar man sig mer på damernas aftonklänningar och vem som designat dem. Modet har också blivit mycket snyggare och mer färggrant. Tidigare kunde man komma i en enkel svart klänning. I dag räcker det inte med att klä sig snyggt, smycken och frisyrer har också fått en större roll. 

Vad väntar du dig att få se i år?
– Blått och rött har varit vanliga färger, nu är de metalliska färgerna populära. Hattar och släp skulle jag inte rekommendera, det är för varmt och trångt.

Hur går det till bakom kulisserna på balen?

– Stämningen brukar vara trevlig bland journalister och gäster. Vi står uppe på balkongen och slåss om utrymmet, det blir fort trångt. Man får ont i fötterna och så är det alltid bråttom. Tidigare utkom tidningarna inte dagen efter och då hade vi mer tid för intervjuerna, men nu har en dagstidningsjournalist kring 20 minuter på sig att tala med folk. Efter klockan 22 är det slutjobbat för alla och tv-kamerorna slocknar.

Vad händer efter det?

– De som trivs brukar stanna kvar och äta goda piroger och pajer, andra drar vidare till olika restauranger i stan.

Vad är det tv-tittarna aldrig får se?

– Den hemtrevliga atmosfären, jazzkonserterna och de små rummen där alla oväntade möten sker. Och gäster som blir berusade. På tv syns bara inmarschen och dansen.

Hur förbereder man sig som journalist?

– Eftersom inbjudningslistorna är hemliga in i det sista får man ringa runt och fråga de man tror att är bjudna. Det gäller att ha koll på allt från pristagare till idrottsstjärnor. Endast tv får se inbjudningslistan i förväg, så det händer ofta att vi missar personer som skulle vara värda uppmärksamhet.

– Som journalist ska man också vara festligt klädd, men inte gå in för att bli balens drottning. Så ska man ha en stark rygg, vara mätt och ha bra skor att stå i.

I år ska du kommentera balen framför tv, hur skiljer det sig från bevakningen på slottet?

– Det ska bli roligt att få svara på läsarnas frågor. Och så tänkte jag pigga upp chatten med anekdoter från tidigare baler. Jag är fascinerad av att ett så urtråkigt och händelselöst program gör att man inte kan slita sig från tv:n ens en sekund. I år är det dessutom Halonens sista år, så jag hoppas hon har anlitat en designer för klänningen. Men man vet ju aldrig med henne.

Livechatten hittar du här.