Eva Ramstedt tog hem segern i huvudkategorin Årets blogg.

Eva Ramstedt vann i kategorin Årets blogg

Vinnarna av Bloggpriset 2011 har utsetts på en gala i Helsingfors i kväll.

Det är mycket strass och neonfärgade pumps på Korjaamo när Bloggpriset 2011 går av stapeln. Galagästerna kommenterar varandra klänningar via en stor Twitterskärm ovanför scenen och kameratelefonerna är under flitig användning. Speciellt när huvudpriset överräcks.

Ungar på löpande band, skriven av Eva Ramstedt, korades till segrare i kategorin Årets blogg. Ramstedt, som fick 37 procent av totalt 2 500 röster, bloggar om livet som hemmamamma med tre barn.

– Jag vill tacka min man som står ut med mitt "Jag ska bara …", säger hon i sitt tacktal.

Ramstedt som är bosatt i Jyväskylä började blogga för att hålla kontakten med sina nära och kära hemma i Molpe. Bloggens läsarantal började öka och i dag har hon 2 500 - 3 000 läsare per dag.

- Ju fler läsare jag fått desto mer återhållsam har jag blivit med vad jag skriver. Men ibland saknar jag att helt ocensurerat kunna skriva ner mina tankar, säger Ramstedt.

Vinnarna  i de sex övriga kategorierna utsågs av en jury.

Till Årets nykomlig utsågs Eva Frantz med bloggen Det är baksidan som räknas, och till Årets snyggaste blogg utsågs Red skriven av Johanna Forsman. Nabaz partyblogg, av Nabaz Baki, vann i kategorin Årets mest originella blogg och Malin Klingenbergs En gul apelsin utsågs till Årets bäst skrivna blogg.  Piling up pretty av Heidi Myllyvirta vann i kategorin Årets mest inspirerande och Martin Määttänens Oraklet utsågs till Årets roligaste blogg.

– Det är lätt att inreda allt i  vitt och fota småbarn, för de rörs sig så långsamt – men det är inte lätt att vara rolig, säger prisutdelaren när Määttänen får sitt pris. 

Juryn bestod av fjolårsvinnaren Linn Jung, Axel ”Paradise Oskar” Ehnström, Catariina ”Bloggkommentatorn” Salo och bloggaren Hanna Gullichsen. Bloggpriset 2011 ordnas som ett samarbete mellan Radio Extrem, tidningen Papper och bloggportalerna Ratata och Bloggen.fi.

Juryns motiveringar lyder:

Årets nykomling: Det är baksidan som räknas skriven av Eva Frantz.

"Om aktuella fenomen. Om vardag och fest. Med bilder och med text. Om klänningar och livet. Den stolliga och skalliga kvinnan bakom den onischade bloggen Det är baksidan som räknas har snabbare än kvickt klättrat upp på våra länklistor och baksides in i våra humorhjärtan."

Årets mest originella: Nabaz Partyblogg skriven av Nabaz Baki.

"You tell me problem, we drink vodka, problem kaputt – Nabaz bloggbeskrivning säger allt. Genom sång, dans och självdistans har han skapat ett helt nytt bloggkoncept. Nabaz har bevisat att man inte behöver vara perfekt för att vara bäst."

Årets snyggaste: Red skriven av Johanna Forsblom.

"Skor, klänningar och kaniner. Små medel, mycket inspiration och en hel del tips. De vardagliga tingen får ett bohemt skimmer av skönhet när de porträtteras av Johanna. Vi sjunker in i drömmen som är Red och flyter bort på fluffiga moln och mjuka filtar."

Årets bäst skrivna: En gul apelsin skriven av Malin Klingenberg.

"Att vara välskriven är inte det samma som att vara pretentiös och torr. Malin lyckas beröra och väcka känslor. Med hjärna och hjärta. Fantasier och fina minnen. Utan trams och utan smileys. Om att forma vardagen som man önskar och livet som man vill. Om att vara hönsmamma och ändå inte."

Årets mest inspirerande: Piling up pretty skriven av Heidi Myllyvirta.

"Piling up pretty är en tripp utan dess like. I bloggen skapas en harmoni som för tankarna bortom Narnia och som läsare stannar vi kvar i Heidis sagovärld långt efter att vi stängt locken på våra macbookar. Som den blåsiga västkustens barn har hon i sin blogg verkligen skapat oss en pausknapp och ett krypin för fina saker och ting."

Årets roligaste: Oraklet skriven av Martin Määttänen.

"Genom noga övervägda ord lyckas Oraklet skapa smart, genomtänkt och gedigen humor. Här hittar vi inga photobooth-bilder eller stilleben - men kan däremot läsa utförligt om hipsterns yttre anatomi. Förutom att bjuda på innovativ och underhållande samhällskritik är han också mannen som gav oss bloggprishitler. Oraklet, we salute you."