Bettina Sågbom. Foto: Haldin Communication/ Erik Lundback.

Presidentkandidater leder Min Morgon

Från och med i dag kan presidentkandidaterna ses som programledare i FST5:s morgon-tv Min morgon. För Hbl Kultur förklarar programvärden Bettina Sågbom konceptet.

Hur kom ni på tanken att låta presidentkandidaterna vara programvärdar?
– Vi har funderat på hur vi ska bevaka valet hela hösten men inga alternativ kändes riktigt bra. Vi vet hur politikerintervjuer ofta blir i direktsändning, det går tio hala minuter där politikerna slingrar sig och man sällan får ut något vettigt. Min morgon sysslar heller inte med skjutjärnsjournalistik så vi strävade efter mer galna idéer och det här var en av dem.


Hur reagerade kandidaterna på erbjudandet?
– Alla utom Sauli Niinistö tackade ja samma dag som förfrågan gick ut, för Timo Soini tog det bara sju minuter. Niinistös tidtabell var däremot tydligen fullspäckad. Jag visste redan på förhand att han skulle bli svårast att övertala. De flesta av kampanjcheferna blev ändå väldigt ivriga. Bland annat fick vi Paavo Väyrynens sista lediga morgon.


Vad förväntas de göra i direktsändning?
– De fungerar som programledare tillsammans med oss vanliga programvärdar. Något som innebär att man hälsar tittarna god morgon, nämner dagens namnsdagsbarn, berättar vad klockan är och sköter intervjuerna.  Vi har medvetet försökt boka tillräckligt öppna intervjuobjekt. Till sist ska de även dra en egen pressöversikt, det vill säga själva välja vilka nyheter de tycker är värda att lyfta fram och fundera lite extra över. Sedan kommer vi vanliga värdar så klart att intervjua dem för att höra hur de upplevt programledarskapet.


Är det här rätt sätt att lyfta fram kandidaterna?
– Det här är förstås inget vi gör enbart på skoj. Alla kandidater får vara med om att sköta både en seriös och en mer underhållande intervju. Själv är jag intresserad av att se hur de interagerar och hur nyfikna de är på intervjuobjekten. Bland annat kommer vi att ha barn och hundar i studion. Har man sett de traditionella debatterna vet man hur svårt det är att få fram "nya" sidor av kandidaterna, att hitta människan bakom masken. Så här kan vi testa den blivande presidentens representativa roll. Många av dem gnäller dessutom på journalister. Nu får de en chans att testa själva.


Vad tror ni tittarna kan få ut av det här?
– Jag tror formatet kan ta fram en annan sida av kandidaterna. Förhoppningsvis glömmer de att de är i centrum. Vilka frågor de väljer att ställa och hur de reagerar på svaren kan säga mer än man tror. Själv hoppas jag att formatet kan utnyttjas också i framtiden, speciellt bland dem som tycker att Svenskfinland är slutet. Det är ett bra sätt att öppna upp och bjuda in.

FOTNOT: Presidentvalskandidaterna kan ses som programvärdar i Min morgon från och med i dag måndag klockan 7.00.