Foto: Gustav Mårtensson

Hbl träffade kronprinsessparet Victoria och Daniel i Sundsvall

– Jag mår väldigt bra, tack snälla, säger kronprinsessan Victoria och fyrar av ett blixtrande leende. Gårdagens besök i Sundsvall och Härnösand var ett av de sista innan den kungliga familjen ska få tillökning.

I två dagar besöker kronprinsessan Victoria och prins Daniel Västernorrland. Kronprinsessparet är ute på en av sina sista resor tillsammans, innan deras barn kommer till världen. Babyn väntas födas i februari nästa år.

I går följde Hbl kronprinsessparet i Sundsvall och Härnösand. Kronprinsessan var i toppfrom, men hon har redan skurit ner på engagemangen. Förra veckan stannade hon hemma i Stockholm när prins Daniel flög till New York och Washington, där han roade sig kungligt tillsammans med svägerskan, prinsessan Madeleine.

I går hade prins Daniel åter en strålande glad Victoria vid sin sida. Kronprinsessparet var på sitt mest lekfulla humör när de på förmiddagen gästade ett företag som tillverkar handikappanpassade permobilar i Timrå.

Kronprinsessparet fick låna varsin permobil och tävlade mot varandra till några morgonpigga Timråbors förtjusning.
– Ni vet inte hur illa ni ligger till, sa kronprinsessan när hon körde mot de åskådare som samlats på industriföretagets bakgård.

En stund senare rammade hon Daniels fordon.
– Du kör då alltid in i någon, skämtade prins Daniel.
– Känsligt, känsligt, kommenterade Victoria krocken efteråt.

Prins Daniel provkörde en robustare permobil som är avsedd för körning i lätt terräng.
– Det är roligt att prova på det här, men det skulle inte vara lika roligt att sitta i en sådan här jämt. Den här modellen är gjord för att gå på tur med och säljer bra i Norge, sade han eftertänksamt.

Rent vatten
Efter besöket i Timrå fortsatte kronprinsessparet till Fiber Science and Communications Network Center i Sundsvall, ett internationellt viktigt forskningscentrum som utvecklar nya tekniska lösningar och affärsmöjligheter att ta skogens resurser i bruk. Centret som ligger vid Mittuniversitetet leds av finländaren Kaarlo Niskanen.

Centret söker lösningar för att minska användningen av energi i skogsindustrin. Kronprinsessparet fick också bekanta sig med ett forskningsprojekt som handlar om att rena skogsindustrins processvatten med hjälp av såpbubblor. När det blir dags att kommersialisera uppfinningen ska man kunna återanvända processkemikalierna upp till tjugo gånger.

Professor Magnus Nordgren hjälpte kronprinsessan att blåsa såpbubblor för att illustrera vattenreningsprocessen – något som hon säkert får nytta av även som mamma.
– Våra designade såpbubblor ska effektivt fånga in kemikalierna och rena vattnet, säger han.

Victoria och Daniel var imponerade av besöket vid Mittuniversitetet.
– Man tror att allt redan är uppfunnet, men det finns många nya användningsområden som är förknippade med papper, säger Victoria när Britta Andres, en doktorand från Tyskland, berättar om sin forskning kring papper som leder elektricitet.

– Då är det någon av er som vi träffar på Nobelfesten om några år, sammanfattar Daniel besöket.

Efter besöket på Mittuniversitetet äter paret lunch på klassiska hotell Knaust i Sundsvall. Hotell Knaust som byggdes 1891 är ett av Sveriges mest kända hotell.
Mest känt är Knaust för sin fantastiska trappa i vit marmor. Victoria och Daniel poserade välvilligt i den berömda trappan. Enligt hotell Knausts hemsida finns det många skrönor om vilda fester med krossat porslin, prominenta gäster och inte minst hästen i trappan. Det mesta skedde för mer än hundra år sedan, den tid då Sundsvalls träpatroner levde glada dagar.
Mötte Kalla

Efter lunchen på hotell Knaust fortsatte kronprinsessparet resan till Härnösand, där de besökte en minimässa innan kvällen avslutades med middag på landshövdingens residens.
De 28 gästerna hade valts ut av landshövding Bo Källstrand att representera det unga, kreativa Västernorrland. Bland middagsgästerna fanns bland annat skidässet Charlotte Kalla.