Sväng. Munspelskvartetten Sväng uppträdde med Chopinarrangemang under Grankulla musikfest i lördags. I kväll spelar de finländska zigenarmelodier i Musikhuset. Foto: Heidi Strengell.

Folkmusikerna visar upp sig i Musikhuset

– Det är roligt att också annan musik än den klassiska ljuder i Konsertsalen. Det säger …Jouko Kyhälä och Kristiina Ilmonen på tal om folkmusiksatsningen i Musikhuset.

Jouko Kyhälä spelar med i munspelskvartetten Sväng. Det mest speciella som utlovas i kväll är ett slags hybrider av traditionella finska zigenarmelodier och heavy metal.

– När vi kör in mikrofonsignalen i en förstärkare och lägger till lite distorsion låter det ganska likt en elgitarr, upplyser Kyhälä.

Så sent som i lördags uppträdde Sväng på Grankulla musikfest. Då bestod programmet av bara Chopin.

– Chopins musik bygger på många sätt på melodier och står ur den synvinkeln nära folkmusiken. I kväll blir det dock ingen Chopin, säger Kyhälä.

Flöjtisten och multiinstrumentalisten Kristiina Ilmonen blev för många bekant då hon uppträdde under Musikhusinvigningen för ett par månader sedan och inledde Sibelius-Akademins kavalkad med ett tvåminutersstycke på sälgflöjt.

– Kvällens stycken blir helt annorlunda. Bland annat spelar jag på ett annat instrument, en träflöjt byggd av Pentti Mäkelä, som brukade bygga instrument av allt från skidstavar till kannor. Flöjten jag spelar på i kväll är byggd av finsk furu, säger Ilmonen.

FAKTA
Folkmusikkväll i Musikhuset
  • Under huvudkonserten i konsertsalen kl. 19 uppträder bl.a. Sväng, Siba Folk Big Band och Kristiina Ilmonen.
  • Dessutom ordnas barnkonsert i Black Box kl. 17, folkmusik i varje vrå kl. 18 och klubbkväll i restaurangen kl. 20.30.
  • Folkmusikkvällen inleder också Etnosoi-festivalen som pågår 8–13.11.

Rikt utbud

Både Kyhälä och Ilmonen ser att temakvällen fyller en funktion i att visa upp mångfalden på folkmusikfältet i största allmänhet.

– Redan hittills har vi sett att folkmusikutbudet har varit rikt i de mindre salarna och att allt flera hittar till folkmusikkonserterna, säger Kyhälä.

Kristiina Ilmonen säger att det är otroligt inspirerande att verka som folkmusiker i Finland i dag. Nya generationer dyker upp och bygger vidare på traditionen, kunskapen ökar. Alltjämt är det Sibelius-Akademins folkmusikavdelning som fungerar som primus motor för folkmusikfältet i Finland.

– Dock är det roligt att se hur allt fler som fått sin utbildning vid Sibelius-Akademin har slagit sig ner på andra ställen. Föreningen Perinnearkku är ett exempel på hur man använder kunskapen på annat håll. Trots att folkmusikfältet mår bra finns det mycket att bättra på när det gäller finansiering och infrastruktur.

De planerade nedskärningarna i utbildningar vid yrkeshögskolorna oroar också Ilmonen.

– Nu ser det ut som om man vill skära på fel ställe. Yrkeshögskoleutbildningarna i Joensuu och Karleby är vitala för återväxten på folkmusikfältet.

Folkmusikkvällen ordnas tisdagen den 8.11 i Musikhuset. Huvudkonserten och klubbkvällen sänds direkt i Yle Radio 1 och på nätet på yle.fi/klassinen.