Humpsvakar firar halvseklet i dag

Teknologorkestern Humpsvakar har nått grav medelålder. På lördag firar de sitt 50-årsjubileum med stor show på Finlandiahuset.

– Det har gått åt många svettiga timmar och kalla öl till förberedelserna, säger Marcus Nordström som är ordförande för Teknologföreningen i dag.
En gång för länge sen, förtäljer historien, beslöt några teknologer att med hornmusik möta sina vänner från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, som var på besök i Helsingfors. Och se: Humpsvakar var fött!

Konceptet är detsamma som alltid förut och därför låter också Humspvakar så som de alltid har gjort – det är spelglädjen med glimten i ögat som är det viktigaste. Alla har inte ett så stort musikaliskt kunnande från början. Enligt orkestern själv är "en tredjedel av blåsorkestern musiker, en tredjedel musikanter och den sista tredjedelen är innehavare av ett musikinstrument".
– Det är helheten som är spännande, inte de enskilda instrumenten. Det är en stor fördel om man kan läsa noter, men musiken är bara en del av det hela, det är showen och spexandet som är huvudsaken, säger Marcus.

Själv spelar han banjo, men tänker försöka sig på horn så småningom.
– Många brukar lära sig att spela på nya instrument under åren. Humpsvakar delar gärna med sig av sin kunskap åt varandra, säger Tom Cederqvist, som var aktiv för tjugo år sedan.

Finess ett krav
Ända från början har orkestern firat födelsedag vart femte år. Tidigare hade man dansgruppen, eller snarare baletten Rumpskakar med sig på de stora showerna. Numera är baletten en permanent del av orkestern.
– Har man en gång gått med brukar engagemanget bli livslångt, men efter att man blivit klar med studierna får man inte längre spela med i orkestern.

Humpsvakar är en unik företeelse, orkestern är känd och uppskattad i hela Norden. Till reglerna hör att man skall bete sig med finess. Snapsvisor och långbordssittande hör till stommen i festandet – bara för att man är studentikos behöver man inte vara plump.
– När man är onykter skall man bete sig nyktert. Och tvärtom, säger Tom Cederqvist.

Kvinnor och finnar ok
Humpsvakar är en finlandssvensk orkester, men det är många finskspråkiga som genom åren kommit med och som förutom att de har haft roligt också lärt sig svenska. Många har naturligtvis också hittat sin äkta hälft i Humpsvakarsammanhang.
– Förut var det bara män i orkestern, men numera är också många kvinnor med. Samtidigt finns det flera män i baletten, säger Marcus Nordström.
Han lovar att showen på Finlandiahuset, som är slutsåld redan på förhand, kommer att bli enastående.