Jason Moran.

Stora namn på Dig-festen

Jazzpianisten Jason Moran och trumslagaren Ignacio Berroa gästar nionde Dig-festivalen detta veckoslut.

Sibelius-Akademins Dig-festival har satt fingret på tidens puls. Nu uppträder Jason Moran, som för någon månad sedan vann första pris i kategorierna årets jazzartist, årets pianist och årets skiva i branschtidningen Down Beats femtionionde årliga kritikeromröstning. I den något stelbenta omröstningen efterträder han Keith Jarrett, som de senaste tio åren valts till årets pianist.

Det finns kanske inte någon annan samtida jazzpianist än Moran (f. 1975) i vars produktion man hör pianojazzens historia så väl. Ändå är det inte fråga om pastischer utan modernistisk musik, som Moran har kallat det med hänvisning till James P. Johnsons You Got To Be Modernistic (1930). ”Att vara modernistisk är att ta intryck från samtiden, och att hellre försöka skapa något beständigt än att vara uttalat banbrytande”, har Moran sagt.

För honom är Herbie Ni­chols den näst mest perfekta pianisten efter Thelonious Monk. Givetvis är också Morans forna mentorer, Andrew Hill och Jaki Byard, väsentliga inspirationskällor.

Då Moran spelade med Charles Lloyd i somras i Björneborg blev det klart att han är en virtuos. Det hörs även på senaste skivan Ten, som markerar tio år för trion The Bandwagon (Tarus Mateen, bas; Nasheet Waits, trummor). De spelar Conlon Nancarrows musik för självspelande piano vid sidan om egna stycken, men även läromästarna hyllas. På skivan finns Monks Crepuscule With Nellie i en version som för tankarna till Esbjörn Svensson Trio och ett stycke av Jaki Byard. Moran brukar nästan alltid spela lite Byard på sina livespelningar.

Klassiska rötter

Trumslagaren Ignacio Berroa (f. 1953) visste att han ville bli jazzmusiker och trumslagare efter att han som ung hörde Gene Krupa på skiva. Men i Havanna studerade man inte jazz efter revolutionen – och föräldrarna önskade att han skulle följa i faderns fotspår som klassisk violinist. Det blev trots allt slagverk, fast via klassiska studier. Berroa upplevde ett uppsving i karriären när Dizzy Gillespie på 80-talet behövde en inhoppande trummis för en kväll. Berroa var redo – och kände också till Dizzys musik. Efter det spelade han drygt tio år med bland andra Gillespie, McCoy Tyner och Charlie Haden.

Ignacio Berroa Havana-Helsinki Connection och Verneri Pohjola Aurora spelar i Musikhusets Black Box på fredag kl. 19. Jason Moran and The Bandwagon och Nassaun Fasaani spelar lördag kl. 19.