Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Skavlan har premiär i FST5 i kväll

Nordens talkshowkung Fredrik Skavlan börjar sändas på FST5. Hans svensk-norska program är en gränsöverskridande framgång utan like. Själv vill han ändå tona ner den nordiska kopplingen. Story och personlighet är viktigare komponenter än nationalitet, säger han.

Från och med i kväll kommer Nordens största talkshow Skavlan att visas i FST5. Något som programledaren, norrmannen Fredrik Skavlan erkänner att han inte visste innan Hbl ringer upp.

– Det är jätteroligt att höra. Vi har redan länge velat ha med Finland och nog spanat på er lite försiktigt, men det har aldrig blivit tid att ta tag i saken. Nu kommer jag självklart att ha också de finska tittarna i bakhuvudet.

Programmet, som blivit en publikfavorit både i Sverige och Norge, spelas in i Oslo och har gjort sig känt för att blanda spännande personligheter och få besök av stora, internationella gäster som bland annat artisten Rihanna, politikern Al Gore och författaren Erica Jong.

– Ett av skälen till att strategin från start blev att visas i flera länder var att vi som redaktion på det sättet når en större marknad. I dag hör vi till de största talkshowerna i Europa, något som är viktigt för att lyckas få rätt gäster. De riktigt stora namnen besöker ofta bara två-tre shower under sina Europabesök och då gäller det att vara störst. Här kommer Finland förstås att fungera som ytterligare ett gott argument. Små länder vinner definitivt på att samarbeta.

Jag känner släktskap också med de finskspråkiga även om jag inte fattar vad de säger

Bäst när språk blandas

Enligt Skavlan är den nordiska framtoningen ändå långt ifrån självklar.

– Många var skeptiska i början. Inom tv-branschen hade man haft dålig erfarenhet av liknade projekt, nordiskt samarbete tycks alltid associeras med glättiga barnprogram. Min egen teori är att folk i Norden inte explicit är intresserade av folk i Norden, vad man hellre vill ha är en bra talkshow. För oss har därför alltid story och personlighet varit viktigare komponenter än nationalitet. Själv brukar jag tona ner att vi visas i flera länder.

Allra bäst blir det när flera språk blandas, menar Skavlan.

– Först talar vi norska, sedan svenska och sedan byter alla över till engelska som de flesta nordbor faktiskt behärskar väldigt bra. Blandningen blir en rolig effekt samtidigt som vi förenas på ett annat sätt. Många utländska gäster upplever det här som unikt, de är vana vid att alltid bli dubbade eller översatta. Att de dessutom får samtala med oväntade personer som professorer eller författare är ytterligare ett plus.

Har du några finländska drömgäster?

– Vi har redan haft fantastiska Märta Tikkanen, Arja Saijonmaa och The Duudsons i studion. Martti Ahtisaari har självklart funnits på vår lista länge, vi bokade till och med honom en gång men sen passade inte tiden. Mark Levengood är en annan figur, han är lika gränsöverskridande som jag fast åt andra hållet.

PROFIL
Fredrik Skavlan
  • Född: 1966.
  • Bor: Pendlar mellan Oslo och Stockholm.
  • Familj: Sambon Maria Bonnevie. En son och två döttrar från ett tidigare äktenskap.
  • Yrke: Norsk skribent, tecknare och programledare på NRK. Mest känd som programledare för norska showen Først og sist. Sedan år 2009 är han värd för talkshowen Skavlan, en samproduktion mellan NRK och SVT.

Släktskap med finländarna

Skavlan jämför jobbet att välja ut gästerna med att göra castingen till en film. Man strävar efter en bra mix av kön, ålder och världar. Att kombinera uteliggare, politiker och konstnärer ger starka kontraster som i sin tur leder till ett bättre program. Att showen blivit störst i Norden under fredagskvällens primetime tror han beror på att man vägrar undervärdera tittarna.

– Publiken är smartare och mer utbildad än vi tror. Vi är större än både Idol och Let´s dance (svenska Tanssii Tähtien Kanssa), ett bevis på att vår publik är internationellt orienterad och ogärna byter kanal. Frågan kring vad som egentligen är folkligt i dag lär vi därför få återkomma till.

Vad vet du om finlandssvenskar?

– Bara att ni inte är så många och att ni talar en fantastiskt vacker svenska som är skön att lyssna på. Jag har faktiskt aldrig varit i Finland men hoppas verkligen att programmet även kunde textas till finska. Jag känner släktskap också med de finskspråkiga även om jag inte fattar vad de säger. Speciellt i samband med terrordåden i Norge i somras märktes det nordiska broderskapet, att man levde sig in och deltog i sorgen.

Du har bland annat Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad som gäst i höstens första program, varför?

- Det känns helt naturligt för oss som ett program som vill vara angeläget att tangera tematiken. Att inte göra det skulle vara att leva i förträngning. Själv vill jag locka Lippestad till ett djupare samtal och resonemang. Även om han gjort sitt liv väldigt besvärligt genom att ta på sig uppdraget är det en del av vår demokratiska rättsprocess. Här finns goda chanser att diskutera vad en försvarsadvokat egentligen är. Det blir ett laddat möte.

Skavlan sänds klockan 22 på FST5 i kväll.