SEX ÅR SENARE. – Med nedläggningen av Radions kammarkör i färskt minne känns det märkligt att en amatörkör grundas för bland annat Rundradions behov, säger Sasha Mäkilä.

Körfolket surt över amatörkör

Körfolket grämer sig över att Musikhusets nya kör skall fungera på hobbybasis.

– Det är ytterst sorgligt att en av Finlands främsta kulturinstitutioner ska klara sig med en kör som verkar på hobbybasis.

Det säger dirigenten Pasi Hyökki om Musikhusets initiativ att grunda en amatörkör för att ta hand om körsatserna i symfoniska verk.

– Slutresultatet kommer att vara ganska likt nuläget där amatörer jobbar med professionella och körsatsen görs av amatörer. Vilka signaler ger det här på nationell och internationell nivå, frågar sig Hyökki.

Enligt Hyökki går satsningen att jämföra med att amatörmusiker skulle spela i symfoniorkestrarna.

– Jag är säkert på att vi har tusentals studenter som skulle vara urlyckliga över att få spela med Esa-Pekka Salonen och Hannu Lintu för några studiepoäng. Det märkliga är att vi kan ha två professionella symfoniorkestrar i Musikhuset men inte en professionell kör. Räcker det med en amatörkör? Det är den stora frågan.

Enligt Hyökki är det samma institutioner som finansierar symfoniorkestrarna som borde axla ansvaret för kören.

– Staten, staden och i mån av möjlighet Rundradion, Sibelius-Akademin och kyrkan, alla de som har användning för en stor kör. Visst kommer vi säkert att hitta sjuttio åttio frivilliga sångare, men är det detta vi vill ha?

Håller kören måttet?

Kördirigenten Seppo Murto pekar på två problem med satsningen: dels att kvaliteten i Helsingfors amatörkörer kan lida när de bästa amatörerna går över till Musikhusets kör, dels att den nya kören inte kommer att hålla måttet.

– Det här är inte det rätta tillvägagångssättet. Kören borde vara en fast sammansättning med dedikerade sångare som sjunger regelbundet ihop. Jag undrar om man kommer att få tillräckligt många tillräckligt bra sångare, säger Murto.

Dirigenten Sasha Mäkilä har jobbat med både professionella och amatörer inom Franska radiokören och Clevelandorkesterns kör. Han utesluter inte att en amatörkör skulle kunna fungera i Helsingfors.

– Soundet och arbetstakten var förstås av annan kaliber i Franska radiokören än i Clevelandkören. Men även i Clevelandkören med 150 sångare har man fått det att fungera genom att ha personal som tar hand om allt det praktiska. Kören har egen manager, egna dirigenter och tillgång till orkesterns pianist.

– Vi får väl se hur kören låter när den gör sin första produktion.

Insjungning till Musikhuskören ordnas i november. Kören dirigeras av Tapani Länsiö och börjar öva under våren. I den konstnärliga planeringen deltar även Hannu Lintu, John Storgårds och Jukka-Pekka Saraste. Kören väntas uppträda nästa höst.