I oktober börjar ekonomiserien Måttet är rågat – ekonomi. Foto: Yle

Här är nyheterna på FST5 i höst

Tioårsjubileum, samgång med SVT World, en ny talkshow och en serie om beväringar i Dragsvik. Det är några av nyheterna på FST5 i höst.

Den 1 september börjar FST5 sända SVT World under de tider kanalen inte har egna program på förmiddagarna fram till klockan 16 och efter klockan 22–23 på kvällen.

– Det här innebär att vi kommer att sända dubbelt mer program än tidigare, men andelen inhemska program minskar inte, säger Svenska Yles mediechef Mary Gestrin.

Fredagar och lördagar slutar man de egna sändningarna redan klockan 21 då SVT:s helgunderhållningar tar över. FST5 sänder däremot inte SVT World under hela natten. Det är sändningsuppehåll mellan omkring 3.30 till klockan 7 då det blir Textnytt.

3,5 miljoner eller 1,7 miljoner hushåll kommer att se SVT World i FST5. Men enligt Gestrin pågår förhandlingar om att utvidga så att alla ser.

Som en följd faller sena TV-nytt bort och blir en kort telegramsändning med endast rubrikerna där man hänvisar tittarna till webben.

SVT-dramaserier som FST5 är med och samproducerar kommer FST5 i fortsättningen att försöka sända textade till finska samtidigt som SVT. Dessutom pågår förhandlingar om att sända tredje säsongen av TV4:s Solsidan.

Lördagen den 27 augusti firar FST5 sitt tioårsjubileum med en specialsändning som pågår från 8 på morgonen till 3.30 på natten. Jubileet till ära sänds enbart kanalens egna program från åren som gått, bland annat Mörjens och Ögonaböj.

Bettina Sågbom-Eks talkshow Bettina i Stockholm har redan haft premiär, och i höst är hon också en av programvärdarna i Min morgon. Hannah Norrena och Anne Hietanen, som i sommar programlett Svensk sommar i Finland, får en egen talkshow som startar den 24 oktober. I oktober börjar också Strömsö-spinoffen Gårdshuset på Strömsö och ekonomiserien Måttet är rågat – ekonomi.

I december är det premiär för Drakan, en serie om beväringslivet i Dragsvik som spelats in i sommar. På dokumentärfronten utlovas Ulrika Bengts dokumentär om Kaskö samt ett personporträtt på Ulrika Bengts.

Evenemang som Holkeris begravning och musikhusets öppnande sänds i flerljud på svenska i Yles finska kanaler.