Kriminalare. Irina Björklund har många strängar på sin lyra - och sin såg. Förutom att spela tuff polis uppträder hon med egen musik. Foto: Karl Vilhjalmsson.

Ingen Gröhn-göling i huvudrollen

Irina Björklund spelar kriminalkonstapel i FST:s miniserie Inget ljus i tunneln som spelas in just nu i Åbo. Även om regissören är man, är kvinnorna i fokus i thrillern, som är en mörk historia om sex, makt och mord.

En blodig kvinna ligger mördad under en bro mitt i Åbo. Polisen har spärrat av mordplatsen och kallat in sin bästa kriminalkonstapel. Men först måste hon svara på journalisternas frågor och le åt fotografernas blixtar. Irina Björklund är sin vana trogen tillbaka under sommaren, och denna gång gör hon rollen som deckaren Vera Gröhn.

– Det är så skönt att jobba i Finland. Här daltas det inte på samma sätt med skådespelarna, utan man kan när som helst få en spark i rumpan.

Det märks att hon trivs i solen och med att få jobba på modersmålet tillsammans med några av finlands bästa skådespelare. I Los Angeles och USA är det fortfarande ganska ont om finländare. Förutom ständige actionfiguren Renny Harlin, har hennes make Peter Franzén medverkat i ett avsnitt av CSI:miami och Samuli Edelmann spelat i några internationella filmer.

– Vi har ingen historia av skådespelare i Hollywood som Sverige med Greta Garbo och Ingrid Bergman. Men jag tror vi är på gång nu.

Proffsiga filmarbetare

Hon öser beröm över filmteamet och regissören Lauri Nurkse, och tycker att det verkar som att det inhemska dramat börjar hitta ett eget spår i jämförelse med andra deckarländer.

Inget ljus i tunneln baserar sig på Marianne Peltomaas roman med samma namn och är ett samarbete mellan FST5 och produktionsbolaget Zodiak. Ursprungligen utspelades den i Helsingfors men miljöerna har bytts mot Åbo. Något som författaren inte har något emot.

– Det värsta som kan hända är att folk kommer och klagar över att det inte är som i böckerna. Jag tycker att det är viktigt att tv-versionen är sin egen skapelse.

Peltomaa vill inte kalla sig själv för deckardrottning utan tycker att författare räcker. Att det blev en serie kriminalromaner berodde på stoffet och idén. Hon hoppas helt "oförblommerat" att filmatiseringen blir ett lyft för hennes böcker och att nya läsare hittar fram till Vera Gröhn.

Det är Annina Enckell som överfört romanen till manus. Hon vill gärna se att de kvinnliga karaktärernas personligheter kommer fram i tv-versionen. Hon är mycket nöjd över valet av regissör och skådespelare.

– Det är alltid roligt att se hur ens manus kommer till liv och att få lämna ensamheten i skrivarkammaren. Hoppas det blir fler filmer i serien.

Sexmord

Spänning finns det gott om i romanerna. Vera Gröhn får det snart hett om öronen med alla mord och det kvinnoförtryck hon möter från kollegorna. Hennes son är också mitt uppe i ett pubertalt uppror och försöker hantera sin rädsla för kvinnlig sexualitet.

Andra medverkande är Maria Heiskanen, Mats Långbacka, Svante Martin, Peter Kanerva, Iida Kuningas och Jonna Järnefelt. Den sistnämnda sitter i solstol och väntar på att bli strypt.

– Det här är ett drömjobb för en skådespelare, att bli förflyttad till en annan stad, och en annan verklighet, säger Järnefelt.

Hon är lilamålad om halsen och man märker att hon redan är inne i rollen som en strypt, våldtagen och komplicerad kvinna. Det är en ganska liten roll men hon tycker om avbrottet från det vanliga jobbet på Helsingfors stadsteater och Lilla Teatern.

– Det händer så otroligt mycket inom finsk film just nu. Vi har ingenting att skämmas för kvalitetsmässigt.