Rotation behövs. – Jag hade hoppats på att hon (Irina Krohn) inte skulle ha återvalts som vd för Finlands filminstitut. Foto: Mikael Nybacka.

Donner: Filmstiftelsen saknar transparens

Enligt Jörn Donner leder bristen på öppenhet och kommunikation vid Finlands filmstiftelse och tv-bolagen till gissningslekar för filmmakarna och irrationellt stöd.

Filmproducenten och författaren Jörn Donner kritiserar Finlands filmstiftelse för att inte vara öppen i sin verksamhet. Det samma gäller enligt honom tv-bolagen.

– De uppger inte när, hur mycket och på vilket sätt de sponsrar långfilm, utan stödet är helt irrationellt.

Enligt Donner diskuterar dessutom inte Yle, kommersiella tv-kanaler och Filmstiftelsen med varandra.

– Det här bidrar till att man får gissa sig fram till hurdana stöd- och sponsorsummor det rör sig om inom filmbranschen. De centrala institutionerna som stöder film borde vara öppna med hur mycket pengar de har till sitt förfogande, säger Donner.

Anslagen för inhemsk film har ökat under de senaste åren, men enligt Donner har det här inte haft en särskilt stor inverkan på långfilmen, eftersom en så stor del av stödet gått till dokumentärer.

– Det finns nödvändigtvis inte ett behov av att göra flera, men däremot bättre långfilmer. Om alla filmer ska göras med svältbudget så är det en viss typ av filmer som aldrig blir gjorda.

Finlands filmstiftelse verkar under Undervisnings- och kulturministeriet. Stiftelsen leds för närvarande av Irina Krohn, som valdes till vd-posten för en andra femårsperiod tidigare i sommar.

– Jag skulle ha hoppats på att hon inte skulle ha valts. Det här är av principiella skäl, eftersom jag anser att det är bra att ingen sitter för länge på de centrala kulturpolitiska chefsposterna.

Donner lämnade sitt uppdrag som vd för Svenska filminstitutet frivilligt efter fyra år 1982.

PROFIL:

  • Född 1933
  • För närvarande gift med journalisten Bitte Westerlund
  • Vd för Jörn Donner Productions 1966– , vd för Svenska filminstitutet 1978–1982, Finlands generalkonsul i Los Angeles 1995–1996, EU-parlamenteriker för SDP 1996–1999, riksdagsledamot 1987–1985, medlem av stadsfullmäktige i Helsingfors och Ekenäs under olika tidsperioder 1969–2008.
  • Regisserat 15 filmer, den senaste: Förhöret (2009). Producerat 50 filmer.
  • Gett ut omkring 60 böcker sedan debutboken Välsignade liv 1951. Nästa verk, Anteckningar om Mannerheim, utkommer i augusti.