Radioredaktörerna Anne Hietanen och Hannah Norrena är säkra på succé när de gör tv-debut i dag. Foto: Kristoffer Åberg

Anne och Hannah ska få finländarna att titta på FST

– Ska det finnas program på svenska i Finland i framtiden så måste var och en ta sitt ansvar och titta på finlandssvenska program, säger Anne Hietanen och Hannah Norrena vars tv-program friar till sommarfirarna.

I Svensk sommar i Finland får tittarna se det finskaste av Finland och landets svenskaste delar. I åtta avsnitt får två finnar uppleva det bästa Svenskfinland har att erbjuda. Programledarparet Anne Hietanen och Hannah Norrena tror stenhårt på konceptet.

– Oh, vi ser ut som ett kärlekspar! utbrister Anne Hietanen och fnissar glatt då hon poserar tillsammans med Hannah Norrena i sommarsolen.

Hietanen och Norrena sprudlar av energi. Det lekfulla gnabbandet verkar vara en del av duons dynamik. Inspelningarna av Svensk sommar i Finland har pågått i fyra veckor och i dag är det premiär för programmet.

– Vi är nervösa men förväntansfulla. Vi kommer att befinna oss i Pargas då programmet sänds men vi ska tvinga hela teamet att titta, säger Hietanen.

– Sen ska alla säga tre bra saker om oss, annars är de illa ute, skämtar Norrena.

Inspelningarna beskriver Norrena som ”världens bästa sommarjobb”. Men stressigt har det varit.

– Vi kan jobba från sju på morgonen till midnatt, det är inte alls ovanligt, förklarar Norrena.

– Vi har aldrig gjort TV tidigare så det känns otroligt kul att göra programmet. Vi är som små barn som får pröva på något nytt, skrattar Hietanen.

Produktionstiden för programmet är väldigt kort. Ett bra team och en inget-jomande-regel är hemligheten enligt duon.

– Den som klagar får ett stort minus, och så fryser vi ut dem, skojar Norrena.

Tror på succé

Enligt nya tittarsiffror lockar FST:s egna program allt färre tittare. Program från det övriga Norden är betydligt populärare. Men det bekommer inte Hietanen och Norrena. De är övertygade om att Svensk sommar i Finland kommer att locka finländarna till tv-soffan.

– Det blir ändring nu när vi gör entré. Vi är det bästa som hänt FST. Första säsongen var en tittarsuccé och det blir andra säsongen också, säger Norrena självsäkert.

Norrena tror att FST:s problem är att folk inte hittar till kanalen.

– Kanske är det dålig marknadsföring som ligger bakom, det är svårt att säga. FST har inte ett så coolt rykte. Många knäpper helt enkelt förbi kanalen. Ska det finnas program på svenska i Finland i framtiden så måste var och en ta sitt ansvar och titta på finlandssvenska program.

Både ros och ris är säkert att vänta efter det första programmet. Hietanen tänker ta kritiken med ro.

– Jag tänker läsa allt som skrivs om programmet och ta det på allvar eftersom det ofta finns någon sanning i skriverierna. Man lär sig alltid något, antingen om sig själv eller om skribenten i fråga.

Programledarpar finns det gott om i dagens programutbud. Enligt Hietanen och Norrena är två starkare än en.

– Vi är bättre tillsammans och vi kompletterar varandra. När man är två blir det också mera fart i programmet, motiverar de.

Fördomar krossas

Till frågan om hur man ska hantera fördomarna om finlandssvenskar, kommer Hietanen med ett kort och koncist svar: med kärlek och glädje.

– Var den finlandssvensk du vill! Vi är alla individer och det är faktiskt inte så stor skillnad mellan finnar och finlandssvenskar som många kanske tror, vilket tittarna kommer att märka. Inte tror finnarna ändå att vi seglar dagarna i ända och äter kräftor från morgon till kväll.

Båda är glada över mottagandet de fått på stan under inspelningarna.

– Det är roligt hur många finnar som vågar tala svenska i programmet, det är modigt gjort. Kanske kan det inspirera den vanlige finnen att våga säga ”hejsan”.

Svensk sommar i Finland sänds i dag kl 20.30 på FST5.

Läs Malin Slottes recension om Svensk sommar i Finland här.