Witt-Brattström professor i Helsingfors?

Den svenska litteraturforskaren Ebba Witt-Brattström står nu i första förslagsrum för professuren i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.

Institutionsrådet för finska, finskugriska och nordiska institutionen vid Helsingfors universitet beslöt i går att sätta Ebba Witt–Brattström i första förslagsrum och Kristina Malmio i andra, och förklarade båda sökandena behöriga för professorstjänst. Om inte humanistiska fakultetens dekanus Anna Mauranen uttryckligen väljer att gå emot beredningsgruppens och institutionsrådets rekommendation, betyder det att Ebba Witt-Brattström blir professor i Helsingfors.


Witt-Brattström (f. 1953) är känd som feministisk opinionsbildare och litteraturforskare. Hon har skrivit bland annat om Moa Martinson i sin doktorsavhandling, om Ola Hansson och Laura Marholm i Dekadensen kön, och om Edith Södergran i Ediths jag. De senaste två åren har hon arbetat som gästprofessor vid Humboldtuniversitetet i Berlin, och innehar en professorstjänst vid Södertörns högskola.

Docent Kristina Malmio (f. 1962) har studerat vid Åbo Akademi och doktorerade 2005 med avhandlingen Ett skrattretande (för)fall. Teatraliskt metaspråk, förströelselitteratur och den bildade klassen i Finland på 1910- och 1920-talen. Hon har bland annat haft en forskartjänst vid Svenska Litteratursällskapet och under de senaste åren arbeta som vikarierande universitetslektor vid avdelningen för nordisk litteratur vid HU.

Professuren i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet har varit obesatt och skötts av universitetslektor Holger Lillqvist som tillförordnad sedan 2008 då Merete Mazzarella gick i pension.  Då tjänsten lediganslogs för första gången valdes svensken Claes Ahlund till tjänsten, men han hade också ansökt om professuren i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi, och föredrog att ta emot den. Därför måste hela ansökningsproceduren vid Helsingfors tas om från början, med nya ansökningar och nya sakkunniga som granskade kandidaternas vetenskapliga produktion.

I den nya rundan söktes tjänsten, förutom av Witt-Brattström och Malmio, av docent Håkan Möller (Sverige) som drog tillbaka sin ansökan eftersom han fick en professur i Göteborg, och av docent Eva-Britta Ståhl (Sverige) som också hon drog tillbaka sin ansökan. Dessutom fanns ytterligare tre sökande, vilkas handlingar inte bedömts av sakkunniga eftersom de inte ansågs ha en reell möjlighet att bli vald till professor (i relation till de andra sökandena). En fjärde återtog sin ansökan innan sakkunnigprocessen inleddes.