Foto: Hbl-arkiv

Berndt Arell avgår som direktör för Kulturfonden

Arell har fått jobbet som överintendent och chef för Nationalmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Han blev kallad till tjänsten.

Berndt Arell kommer att sitta på posten som direktör för Kulturfonden i drygt två år.

- Berndt Arells tidigare erfarenheter och kompetens passar utmärkt för det stora förändringsarbete som Nationalmuseum står inför, säger Sveriges Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

- Jag är stolt och glad över att ha blivit erbjuden tjänsten som överintendent för Nationalmuseum. Dess långa historia och betydande position på den internationella konstscenen gör museet till en av Europas mest betydande kulturorganisationer. Det känns inspirerande att vara med om att föra den här unika institutionen mot följande utmaning, säger Arell.

Björn Teir, Svenska kulturfondens styrelseordförande, säger att samarbetet med Arell varit gott och att han bidragit till Kulturfondens utveckling på många områden.

- Det är förståeligt att Arell vill gå vidare i sin karriär när stora utmaningar erbjuds inom det område som utgjort en stor del av hans professionella liv, säger Teir.

Styrelsen för Kulturfonden behandlar alla frågor om rekryteringen av en ny direktör vid sitt möte den 17 juli.

- Som samhällsutvecklingen och -diskussionen nu ser ut kommer fondens betydelse att bli allt större. Jag har upplevt uppdraget som ett ansvarsfullt och samhällsbyggande, säger Arell.