Stina och Ylva Ekblad. Foto: Lehtikuva

Systrarna Ekblad spelar tillsammans på teaterträffen

Stina och Ylva Ekblad fanns med på Hangö Teaterträff för att framföra Idlaflickorna.

Skådespelarna Stina och Ylva Ekblad sitter i en park i Hangö och njuter av solen. Det är närmare 30 grader varmt även i skuggan och ett dopp i havet lockar.
Stina Ekblad har aldrig tidigare besökt staden och tycker att det är exotiskt. Ylva Ekblad har däremot deltagit i teaterträffar många gånger tidigare.

På kvällen ska systrarna äntra festivalscenen och framföra Idlaflickorna. Det är en pjäs skriven av Kristina Lugn som gått på Dramaten i Stockholm sedan januari.¨

– Vi har planer på att turnera med pjäsen i både Sverige och Finland nästa år. Olika publiker sänder olika signaler och sätter sin prägel på föreställningen, säger systrarna

Stina och Ylva Ekblad är från Solf nära Vasa. I familjen ingår också en äldre syster och en bror som fötts emellan.

Båda tackar föräldrarna för sina teatraliska anlag.

– Ingen i familjen har sysslat med teater före oss, men vi har fått växa upp med en dramatisk mamma och en poetisk pappa.

Stina flyttade till Danmark som 17-åring när Ylva endast var 10 år gammal. Därför har systrarna blivit goda vänner först som vuxna. Idlaflickorna är den första pjäsen som de gör tillsammans.

– Det har varit jätteroligt, så vi ska alldeles säkert samarbeta igen i något skede.

Idlaflickorna, som är en dialog mellan två kvinnor som varit med i den berömda gymnastikgruppen med samma namn och som båda haft en man som heter Herrman, har som pjäs fallit systrarna i smaken. Stina Ekblad beskriver den som gåtfull, allvarlig, musikalisk och rolig.

Systrarna funderar en stund på temat för årets teaterträff: teater i verkligheten, verkligheten i teatern. Ska teatern ge uttryck för något som är eller som kan vara verkligt.

– Teatern har som uppgift att hitta tidens puls och gestalta människor i olika möten och konflikter. Nyskrivet drama såväl som Shakespeare kan fylla denna uppgift lika bra. Men vill man säga något genom teater måste det göras på ett intelligent sätt.

– Egentligen är det ointressant att se verkligheten på scenen, för på den har vi möjlighet att stiga ur verkligheten för att få syn på den på riktigt

Stina Ekblad har jobbat på Dramaten sedan slutet av 1980-talet. Ylva Ekblad flyttade däremot för första gången till Stockholm i början av året.

– Jag har trivts jättebra i staden och också med att bo ensam.

Stina ska på hösten spela den manliga huvudrollen i Spöksonaten som koreografen Mats Ek regisserar. Ylva ska i sin tur spela med i Hemsång på Wasa Teater. Det är den sista delen av trilogin Colorado Avenue.

Båda systrarna berömmer Dramaten för att öppna sig för nya impulser.

– Jag är en stor vän av klassiker, men de måste ständigt gestaltas med vår tids röster. Det händer lätt att gamla, etablerade institutioner blir insnöade och stelnar till kolosser, säger Stina och Ylva håller med.