Började som bloggare. När Ghada Abdel Ali var liten drömde hon inte om författarskap, för sådant var förbehållet gubbar. I dag är hon författare, inte minst tack vare kulturrevolutionen på Internet. FOTO: Benjamin Suomela

”Omvärlden såg inte vår vrede”

Den unga egyptiskan Ghada Abdel Aal …sprängde ett tabu med sin blogg ”Jag vill …gifta mig!”, som blev en bästsäljande bok …och en populär tv-serie.

Ghada Abdel Aal skrev sitt första blogginlägg 2006. Först om politik, ”som alla andra i Egypten”.

– Vi hade en undantagslag som gav polisen fria händer att slå till mot ”folksamlingar” på tre personer! Vi kunde inte diskutera på kaféer, klubbar, kulturtillställningar. Internet var vår enda chans och det fick en enorm betydelse.

Men så småningom började Ghada Abdel Aal skriva om sånt som ”alla andra” inte skrev om – som i själva verket just ingen skrev om fast det var en fråga av stor betydelse för de allra flesta egyptier: unga kvinnors egendomliga liv som objekt på giftasmarknaden, utan egen talan och som föremål för mammors, äktenskapsmäklerskors och brudgumskandidaters förhandlingar.

– Jag hade brukat tala om de här sakerna med min mamma, men när hon dog hade jag ingen att prata med. Jag hade inte så många vänner, så jag tänkte: Varför inte dela med mig av mina tankar på Internet?

Bloggen Jag vill gifta mig! blev en succé, och några år senare en bästsäljande bok.

– Det har inte skrivits så mycket om unga egyptiska kvinnors vanliga vardagsliv och erfarenheter. Bara om Kvinnan, Kvinnans rättigheter, mera abstrakt. Och i Egypten betyder Författare per definition en minst 60-årig, gärna död, gråhårsherre, säger 33-åriga Ghada Abdel Aal, klart levande och säkert inte gråhårig under den elegant draperade huvudduken.

Boken är skriven på vardagsarabiska, i lättsamt sarkastisk sitcom-stil, och är ett hopkok av författarens egna och hennes bekantas erfarenheter. Freakar, tråkmånsar och polygamister passerar revy inför den unga kvinnans kritiska ögon.

– Vissa läsare blev arga. En del män tyckte att kvinnor inte skall ha nån vilja över huvud taget utan bara foga sig, och framför allt inte ha åsikter om bra eller dåliga män. En del feminister tyckte att budskapet i stället borde ha varit ”vi struntar i männen!”. Religiösa människor tyckte att det var osedligt, som om jag skrivit ”jag vill ha sex”.

Men hennes egen familj var bara förtjust:

– Pappa delar ut min bok åt bekanta och ringer runt och påminner dem när serien kommer på tv.

Tillåtande kultur – för män

Hon beskriver den egyptiska kulturen som väldigt ”tillåtande” – för männen.

– Sexövergrepp är vanliga, och de skylls på kvinnan, som om männen inte hade något ansvar för sina handlingar. Ändå går 90 procent av kvinnorna väldigt heltäckande klädda.

Sin egen klädsel för dagen – lång ärm, tunika, långbyxor och huvudduk – betecknar hon som den moderna egyptiskans ”sunt förnuft”-utrustning, som inte avslöjar något om bärarens religiositet.

Men samma män som är hjälplösa offer för sina drifter, gifter sig helst med en kvinna som mamma valt.

– På sjukhuset där jag jobbar gifter sig de manliga läkarna aldrig med sina kvinnliga kolleger som de känner – utan med kvinnor som till utbildning och bakgrund liknar dessa intill förväxling, men som deras mammor valt ut åt dem! Män och kvinnor har väldigt olika syn på hur man ska hitta sin partner, så min blogg och bok om väl som en stor chock för många män. Att kvinnor över huvud taget vill något!


Politisk möjlighet

Om de senaste månadernas politiska omvälvningar i Egypten säger Ghada Abdel Aal att de inte kom som en överraskning.

– Omvärlden såg bara inte den vrede vi i åratal kände i vardagen, hur förtryckta och illa behandlade vi var. I själva verket kan man säga att händelserna sattes i gång redan 2008, med de stora demonstrationerna i min hemstad Mahalla som lever av textilindustri. Poliser och demonstranter drabbade samman, det satte saker i rörelse.

Just nu erbjuds egyptierna ”möjligheten av hopp”, säger hon. Presidentvalet i oktober blir ett avgörande test där många viktiga frågor besvaras. Kommer valet att förrättas demokratiskt? Hur starka är de olika politiska grupperingarna? Och framför allt, hur mäktigt är Muslimska brödraskapet? – Brödraskapet var antagligen mäktigare när det var förföljt och martyriserat, då väckte det våldsam emotionell respons. Nu när de kan agera öppet får folk en mera realistisk bild av dem, och de försöker själva modernisera sin profil, inkludera kvinnor i sin verksamhet och så vidare, säger Ghada Abdel Aal.

– Egyptierna har alltid varit moderata muslimer. Men det här är saker vi inte kan veta med säkerhet. Nu kommer vi att se hur mycket makt de extremistiska grupperna har på riktigt. Det gäller till exempel salafisterna, som begått den senaste tidens terrordåd mot de kristna kopterna.

Hon tror inte att Egypten kommer att bli ett nytt Iran eller Afghanistan. Snarare då ett nytt Turkiet, där islam och sekulär politik mot alla odds tycks kunna samexistera i en inte helt bekväm men seg balans.

Ghada Abdel Aal konstaterar också lite roat att egyptier är ganska vana vid att leva vid branten av en möjlig katastrof:

– Hotbilderna finns hela tiden: ”Det och det afrikanska landet kommer att dämma upp Nilen och vi blir utan vatten”, eller ”Israel kommer att bomba oss” eller ”Det kommer en svältkatastrof” eller ”2014 kommer en stor jordbävning”. Och vi svarar: ”Ok, vi får se.” Pia Ingström

Började som bloggare. När Ghada Abdel Ali var liten drömde hon inte om författarskap, för sådant var förbehållet gubbar. I dag är hon författare, inte minst tack vare kulturrevolutionen på Internet.

FAKTA

Ghada Abdel Aal

Bakgrund: Föddes 1978 i Mahalla, ”vi kallar det en småstad för där finns bara 2,5 miljoner invånare”. Fadern är pensionerad ingenjör, modern som dog 2003 jobbade med PR, och brodern som studerat konst jobbar som handbollstränare.

Jobbar: Som farmaceut på ett sjukhus, skriver på sin andra bok om unga kvinnors liv i Egypten.

Debut: Som bloggare 2006, och som författare med den bästsäljande boken Jag vill gifta mig 2008. Boken har också blivit en tv-serie, mäkta populär i arabvärlden. Den har översatts till engelska – I Want to Get Married! – holländska, tyska och italienska.

Läser som bäst: Margaret Atwoods dystopi om en mansdiktatur, The Handmaid´s Tale, och en bok om skrivande, A Novel in a Year.

Aktuell: Uppträder på festivalen Världen i byn, på Amazon-scenen i dag, lördag, kl. 13.40 och på Mekong-scenen söndag kl. 13.10

 

FAKTA

Kulturer möts

• Festivalen ”Världen i byn” / ”World Village festival” äger rum i Kajsaniemiparken och på Järnvägstorget under veckoslutet, med konserter, utställningar, mat, paneldebatter och författarbesök. Sex scener med gratis program från kl. 11 till 18 båda dagarna.

• Litteratur, miljöfrågor, islam, rasism, Valerie Solanas feministiska manifest, urbanisering i Zimbabwe, kulturvänsterns revansch, papperslösa flyktingars situation, etniskt våld i Indien, det nya Karelen och mycket mera diskuteras av författare, experter och medborgaraktivister från olika länder på Amazon-scenen och Mekong-scenen (båda på Järnvägstorget).

• Programmet finns på nätet, http://www.maailmakylassa.fi/svenska. Arrangör är Servicecentralen för utvecklingssamarbete, Kepa rf, en paraplyorganisation för cirka 280 finska medborgarorganisationer som arbetar med u-landsfrågor och globala frågor. Utrikesministeriet stöder Kepa genom sitt anslag för utvecklingssamarbete. Över 300 medlemsorganisationer och andra samarbetspartner deltar i festivalen.

• Musikprogram som ansluter till festivalen på Funky Elephant’s Village Club Lineup: The Sweet Vandals (ESP Felix Zenger feat. Tuomo, Redrama, Petteri Sariola & Tommy Lindgren, Poutatorvi, DJ Dijcka på Virgin Oil Co Mannerheimvägen 5.