Författaren Ulla-Lena Lundberg. Hbl-arkiv

Haveri blir opera på Åland

Fyrmastbarken Herzogin Cecilies haveri utanför den engelska kusten 1936 inspirerar till en ny åländsk operasatsning.

Författaren Ulla-Lena Lundberg har skrivit librettot som i huvudsak redan är klart. Nu har Ålands kulturdelegationen beviljat initiativtagaren, kompositören Nik Kotzev, ett arbetsstipendium för att skriva musiken.

Kotzev hoppas kunna komma i gång med kompositionsarbetet i slutet av sommaren och han beräknar att operan kan stå färdig att sättas upp tidigast 2014. Någon organisation eller planering för en eventuell uppsättning finns inte i detta skede.

Ulla-Lena Lundberg har tidigare berört Herzogin Cecilies öde i sin åländska romantrilogi. I librettot är det Hertiginnan – fartyget självt – själv som är i huvudrollen, men viktiga roller har även befälhavaren Sven Eriksson och hans maka Pamela. Paret hade gift sig i Nystad inför avresan till Australien 1935 och färden blev därför också en bröllopsresa.

Till det dramatiska i berättelsen bidrar också att det handlar om hela segelsjöfartens svanesång.

– Det är egentligen ett klassiskt operamaterial med en inledning i triumf och en avslutning i lycka som slås sönder, säger Lundberg.

Herzogin Cecilies grundstötning var på sin tid en världshändelse som skildrades stort både i press och journalfilmer. Dokumentärfilmaren och etnologen Per-Ove Högnäs i Mariehamn håller som bäst också på med en längre dokumentär om händelsen. Han beräknar att filmen kan få premiär hösten 2012 ifall det tv-avtal som är på gång fås i hamn.