De gör Åland till …en ö för Lindy hop!

Sofia Enros och Daniel Johansson har inte legat på latsidan sedan de flyttade till Åland för knappt ett år sedan. De har dansat på kultursoppor och kulturnätter, de har ordnat prova-på-tillfällen och helgkurser för nybörjare och de har dansat för och med skolelever. Allt med ett syfte att skapa en så bra grogrund för Lindy hop på Åland att man kan ordna regelbundna danskvällar.

– Det har gått hur bra som helst. 40–50 personer kom till den senaste dansen, säger paret.

De bodde tidigare i Göteborg där Lindy hop är verkligt stort. Sofia, som har sina rötter på Åland, har dansat Lindy hop i flera år. Det blev kärlek vid första steget – och Daniel har också ett förflutet som tävlingsdansare i 50-talsdansen boogie woogie.

– Men jag dansar hellre för att umgås och ha roligt än för en domare som letar fel, säger han.

I sin ungdom

Lindy hop eller jitterbug är en swingdans som uppstod i Amerika och som var vanlig på 1920-talet och ett par decennier framöver. Många äldre ålänningar har fått något drömskt i blicken när de sett Sofia och Daniel dansa precis så dansade de i sin ungdom på Societetshuset i Mariehamn till Glenn Millers klassiker In The Mood!

– Man blir glad av swingmusiken och den är gjord för att dansas till! Det finns hur många turer eller stegkombinationer som helst i Lindy hop men enligt Sofia och Daniel räcker det med en prova-på-kurs på en timme för att man ska ha roligt på dansgolvet en hel kväll. På tävlingsnivå ingår en del kast och akrobatiska övningar men de behöver man inte befatta sig med på socialdansnivån. Stegen eller turerna kan jämföras med glosor i ett språk. Man utvecklar sitt ordförråd hela tiden och använder det på ett personligt sätt. En del pratar högt och mycket, andra lågmält och fåordigt.

– Så är det med Lindy hop-dansare också. Man formar sin egen stil. En för och den andra följer och det blir en kommunikation mellan parterna, säger de.

Dans ombord

Nu är paret i gång med nästa utmaning: att planera danslägret Windjammers Ball som hålls i Mariehamn den 12–14 augusti. Kurser på olika nivåer ingår liksom danskvällar till orkestrar som Rhytm Junkies från Litauen, Gentlemen & Gangsters från Sverige och Red Beans & Rice Jazz Band från Åland. Flera lärare som är kända i Lindy hop-kretsar är bokade, som Jessica Lennartsson och Sakarias Larsson.

Lägret inleds med en fest ombord på Ålands egen windjammer, segelfartyget Pommern. Det finns nämligen en given kopplingen mellan dansen och segelfartygen.

– Man dansade en hel del ombord, till exempel när fartygen låg i stiltje och man behövde ha något att fördriva tiden med.

En bild av sjömän som dansar på däck till fiolmusik illustrerar inbjudan till lägret och den har hittats i Ålands sjöfartsmuseums arkiv.

– De som kommer till lägret får en dos åländsk sjöfartshistoria på köpet!

Helena Forsgård