De gör Åland till …en ö för Lindy hop!

Sofia Enros och Daniel Johansson har inte legat på latsidan sedan de flyttade till Åland för knappt ett år sedan. De har dansat på kultursoppor och kulturnätter, de har ordnat prova-på-tillfällen och helgkurser för nybörjare och de har dansat för och med skolelever. Allt med ett syfte att skapa en så bra grogrund för Lindy hop på Åland att man kan ordna regelbundna danskvällar.

– Det har gått hur bra som helst. 40–50 personer kom till den senaste dansen, säger paret.

De bodde tidigare i Göteborg där Lindy hop är verkligt stort. Sofia, som har sina rötter på Åland, har dansat Lindy hop i flera år. Det blev kärlek vid första steget – och Daniel har också ett förflutet som tävlingsdansare i 50-talsdansen boogie woogie.

– Men jag dansar hellre för att umgås och ha roligt än för en domare som letar fel, säger han.

I sin ungdom

Lindy hop eller jitterbug är en swingdans som uppstod i Amerika och som var vanlig på 1920-talet och ett par decennier framöver. Många äldre ålänningar har fått något drömskt i blicken när de sett Sofia och Daniel dansa precis så dansade de i sin ungdom på Societetshuset i Mariehamn till Glenn Millers klassiker In The Mood!

– Man blir glad av swingmusiken och den är gjord för att dansas till! Det finns hur många turer eller stegkombinationer som helst i Lindy hop men enligt Sofia och Daniel räcker det med en prova-på-kurs på en timme för att man ska ha roligt på dansgolvet en hel kväll. På tävlingsnivå ingår en del kast och akrobatiska övningar men de behöver man inte befatta sig med på socialdansnivån. Stegen eller turerna kan jämföras med glosor i ett språk. Man utvecklar sitt ordförråd hela tiden och använder det på ett personligt sätt. En del pratar högt och mycket, andra lågmält och fåordigt.

– Så är det med Lindy hop-dansare också. Man formar sin egen stil. En för och den andra följer och det blir en kommunikation mellan parterna, säger de.

Dans ombord

Nu är paret i gång med nästa utmaning: att planera danslägret Windjammers Ball som hålls i Mariehamn den 12–14 augusti. Kurser på olika nivåer ingår liksom danskvällar till orkestrar som Rhytm Junkies från Litauen, Gentlemen & Gangsters från Sverige och Red Beans & Rice Jazz Band från Åland. Flera lärare som är kända i Lindy hop-kretsar är bokade, som Jessica Lennartsson och Sakarias Larsson.

Lägret inleds med en fest ombord på Ålands egen windjammer, segelfartyget Pommern. Det finns nämligen en given kopplingen mellan dansen och segelfartygen.

– Man dansade en hel del ombord, till exempel när fartygen låg i stiltje och man behövde ha något att fördriva tiden med.

En bild av sjömän som dansar på däck till fiolmusik illustrerar inbjudan till lägret och den har hittats i Ålands sjöfartsmuseums arkiv.

– De som kommer till lägret får en dos åländsk sjöfartshistoria på köpet!

Helena Forsgård


KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.