Så här intervjuar man Levengood

Vi måste intervjua honom! utbrister en ivrig Edit.

Så blir det. Edit, Selma och Jenny rusar i väg med pennorna och blocken i högsta hugg, kameran sitter också stadigt på Jennys axel. Levengood är inne i en djup diskussion, vi ställer oss på avstånd och väntar.

Mark inleder vänskapligt.
– Oj vad ni är unga!

Bokit reflekterar, vad är det i denna man som fascinerar? Mark ser lycklig ut och uppger att han inte är speciellt självanalytisk.

– I Sverige har jag fördel av det finlandssvenska. Jag tror att folk måste inse att finlandsvenskheten inte är ett problem!

Mark liknar vår stimulerande finlandssvenska uppväxt vid en balanserad matsäck.

Han uppmuntrar även att inte göra klädstilen begränsad.

– Svart är ett uselt och fegt val, säger han åt bokitreportrarna med svarta t-tröjor.

Han visar exempel på stil, vilket maken hans har kommenterat:

"Det ser ut som om du har ätit hemskt mycket plommon och sen bara exploderat"

Författaren Mark uppskattar både finlandssvensk och utländsk litteratur.

Agneta Ara är en fin diktare och Kjell Westö är intressant, och Märta (Tikkanen) såklart. Hon var förresten Lucia på Husis, fast det var innan jag var född, kvittrar Mark.

Inför det kungliga bröllopet slukade Mark Hugo Vickers blåblodiga biografier. Fingerpori har roliga serier, inflikar han.

– Vad man än läser ska man vara glad över det. Alla människor har en del Dostojevski och Da Vinci-koden i sig. Skit i vad andra tycker!

På söndag berättar Mark om sin värld för publiken. Han vet inte ännu vad intervjun handlar om, men hoppas på att få svara på frågor om sin nya bok. 

Jenny Blomqvist

Edit Lindblad

Selma Breitenstein

 
Skribenterna hör till Hbl:s ungdomsredaktion Bokit som bevakar bokmässan i mässcentrum i Helsingfors i realtid. Läs om Bokitredaktionen och se vad de åstadkommit på hbl.fi/bokit.