Polygon Theater: Oxygen

På Q-teaterns avskalade scen lotsar de karismatiska rapsoderna Kristjan Sarv och Elina Pähklimägi fram berättelsen om småstadskillen Sasha som förälskar sig i storstadstjejen Sasha. Dj:n Päär Pärenson bestämmer takten för föreställningen som bygger på tio hiphop-låtar. Låtarna bär märkbara likheter med de tio budorden, men här är levnadsreglerna anpassade till en karg verklighet, där utfallet är orättvist hur man än agerar.

Ivan Vyrypaevs text är som rå poesi. Slang och svordomar varvas med ett avancerat bildspråk. Tematiskt är pjäsen ett nystan av existentiella och moralfilosofiska frågor som viras upp på scen. Karaktärerna Sasha och Sasha orienterar sig i en värld fylld av våldtäkt, mord och krig. Precis som titeln Oxygen antyder är det ett samhälle som suktar efter syre. Syret symboliserar hopp, kärlek och livslust. Syret är optimismen i den cyniska atmosfären. Kärlekens villkor får förstås särskild uppmärksamhet och i pjäsen ställs frågan om hur man egentligen ska älska. Helt okomplicerat är det inte för den manliga Sasha. För honom är kärlek det samma som galenskap, hans kärlek kan till och med kväva.

Stundvis känns texten spretig och tematiken tungrodd. Tur nog bjuds det på lite avväpnande humor. Det roliga sitter i det alldagliga och Sarvs och Pähklimägis uppriktiga sexdiskussion får de flesta i publiken att dra på munnen. Sarv och Pähklimägi gör helhjärtade insatser på scen. De levererar en dynamisk dialog med mycket kiv och känslostorm. Men när det gäller en så pass textdriven föreställning som Oxygen, går en del förlorat i översättningen. Den mastiga engelska textningen går dessutom i samma racersnabba tempo som skådespelarna spottar ur sig sina rhymes. Det gör att man ofta känner sig rätt vilse i handlingen.

Men ändå är Oxygen en pjäs som berör över språkgränser. Inte minst för att vi alla delar på samma syretank.

Isabella Rothberg

kultur@hbl.fi

Polygon Theater

Oxygen. Manus: Ivan Vyrypaev. Regi: Tamur Tohver. I rollerna: Kristjan Sarv, Elina Pähklimägi, Päär Pärenson. Ljus: Villu Konrad. Polygon Theater på Q-teatern 21.11. Baltic Circle-festivalen 18-22.11.2009.