Polygon Theater: Oxygen

På Q-teaterns avskalade scen lotsar de karismatiska rapsoderna Kristjan Sarv och Elina Pähklimägi fram berättelsen om småstadskillen Sasha som förälskar sig i storstadstjejen Sasha. Dj:n Päär Pärenson bestämmer takten för föreställningen som bygger på tio hiphop-låtar. Låtarna bär märkbara likheter med de tio budorden, men här är levnadsreglerna anpassade till en karg verklighet, där utfallet är orättvist hur man än agerar.

Ivan Vyrypaevs text är som rå poesi. Slang och svordomar varvas med ett avancerat bildspråk. Tematiskt är pjäsen ett nystan av existentiella och moralfilosofiska frågor som viras upp på scen. Karaktärerna Sasha och Sasha orienterar sig i en värld fylld av våldtäkt, mord och krig. Precis som titeln Oxygen antyder är det ett samhälle som suktar efter syre. Syret symboliserar hopp, kärlek och livslust. Syret är optimismen i den cyniska atmosfären. Kärlekens villkor får förstås särskild uppmärksamhet och i pjäsen ställs frågan om hur man egentligen ska älska. Helt okomplicerat är det inte för den manliga Sasha. För honom är kärlek det samma som galenskap, hans kärlek kan till och med kväva.

Stundvis känns texten spretig och tematiken tungrodd. Tur nog bjuds det på lite avväpnande humor. Det roliga sitter i det alldagliga och Sarvs och Pähklimägis uppriktiga sexdiskussion får de flesta i publiken att dra på munnen. Sarv och Pähklimägi gör helhjärtade insatser på scen. De levererar en dynamisk dialog med mycket kiv och känslostorm. Men när det gäller en så pass textdriven föreställning som Oxygen, går en del förlorat i översättningen. Den mastiga engelska textningen går dessutom i samma racersnabba tempo som skådespelarna spottar ur sig sina rhymes. Det gör att man ofta känner sig rätt vilse i handlingen.

Men ändå är Oxygen en pjäs som berör över språkgränser. Inte minst för att vi alla delar på samma syretank.

Isabella Rothberg

kultur@hbl.fi

Polygon Theater

Oxygen. Manus: Ivan Vyrypaev. Regi: Tamur Tohver. I rollerna: Kristjan Sarv, Elina Pähklimägi, Päär Pärenson. Ljus: Villu Konrad. Polygon Theater på Q-teatern 21.11. Baltic Circle-festivalen 18-22.11.2009.


KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.