Det blir inte marsvin till lunch

Men en favoriträtt från åren som missionärsdotter tänker Strömsö-Elin inte bjuda på: grillat, ecuadorianskt marsvin.

Det är mycket en programledare måste tänka på när hon byter radiojobb mot tv-dito. Ta det här med kläder och image som exempel. När Hbl knackar på Strömsövillans dörr är Elin Skagersten-Ström klädd i beige fritidsskor, jeans och svart tröja. När Hbl tar fram kameran rusar hon iväg bara för att någon minut senare dyka upp i röda lackpumps, lila palestinasjal och kort, svart skinnjacka.

Finlandssvenskt myspys goes rocknroll?

– Snus under läppen har jag inte tänkt ha, men det får gärna vara lite mera attityd i Strömsö.

Elin Skagersten-Ström fick jobbet som programledare i konkurrens med 81 andra sökande. Avgörandet föll under en provfilmning i köket. Finaluppgiften bestod i att baka och äta en rabarberpaj framför kameran tillsammans med blivande kollegan Matias Jungar.

– Tydligen äter jag tillräckligt snyggt för att passa i tv...

I augusti flyttade hon från Radio Vegas Österbottenredaktion - där hon varit programledare, nyhetsjournalist och webbredaktör - till rödmylleidyllen Strömsö i Västervik, Vasa.

Meritförteckningen är det inget fel, men hur är det med knep-å-knåp-kunskaperna? Strömsös nya galjonsfigur äger en symaskin och en väv som ropats in på auktion. Saldot hittills är en matta (som blev för lång).

– Jag kan stå vid spisen, men finliret och finesserna får andra ta hand om. Trädgård? Nix, jag har inte gröna fingrar. Verkstad? Jag har väl täljt nån smörkniv, men det är allt. Pyssel? Nä! Fast många uppfattar mig tydligen som mysig och trevlig. Och jag bjuder gärna på hembakat!

Missionärsbarn

Elin Skagersten-Ström är född i Mariehamn men uppväxt i Ecuador. Hon var sex år när familjen, utsänd av Missionskyrkan, återvände till Vasa och Finland.

Missionärsparet Skagersten och deras fem barn bodde i Quito och i byn Quisinche invid vulkanen Cotopaxi.

– Där sprang jag omkring på leråkrarna, bland vildhundarna. Det var en spartansk uppväxt. Jag fick se olika sorters verkligheter. Alla bodde inte lika bra som vi, med rinnande vatten och elektricitet.

– Min barndom i Ecuador gjorde mig till en människa som inte är beroende av överflöd. Jag lärde mig att uppskatta de enkla sakerna i livet. Familj, vänner, gemenskap, relationer. Visst tycker även jag om att krypa ner i en skön säng och duscha i varmt vatten men jag kan också leva rätt enkelt. Det är inte tillgången till säng och dusch som definierar mitt liv.

På Strömsövillans ena gavel har nån spikat upp programmets slogan. Stora vita bokstäver i trä förkunnar att "verkligheten är inte allt här i världen".

Är inte livsstilsprogram à la Strömsö typexempel på det överflödsliv som du säger att du klarar dig utan?

– Nej, egentligen inte. Strömsö kretsar inte bara kring de senaste trenderna. Vi fokuserar mycket på återanvändning av material. På att skapa själv och bygga nytt av gammalt. Bland annat lusthuset består av gamla tegelstenar och gammalt virke.

– Däremot finns det ett överflöd av glädje, värme och trevlighet i Strömsö. Vilket en del upplever som provocerande och kanske till och med frånstötande.

Får man vara allvarlig i Strömsö?

– Absolut. Det här är inga-lunda granskande journalistik, men ändå måste man kunna föra djupa samtal om angelägna ämnen. En lättsam inramning får inte vara ett hinder. I höst intervjuar jag en person som jobbar med spikmattor. Å ena sidan är det förstås lite lustigt. Å andra sidan handlar det, i grund och botten, om stresshantering och konsten att hitta en balans i livet.

Programledaren ska naturligtvis provligga spikmattan.

Under höstsäsongen ägnar sig redaktionen också åt medeltida spel, fiske, klockgjutning, bygge utav vedeldad stenugn ... I det tredje avsnittet besöker Elisabeth Morney president Tarja Halonen på Gullranda. Presidentens avskedsgåva, rabarbersaft, ska avnjutas under ett teparty med Elin som värd.

Tillbaka till den sydamerikanska verkligheten: Nån som undrar hur Ecuadors nationalrätt cuy, eller grillat marsvin, smakar? Strömsö-Elin funderar lite. Hm, marsvin som fått mogna på spätt påminner om kanin och broiler. Och det har en fet smak, konstigt nog.

Bakdelen med svansen lär för övrigt vara den bästa biten.

Se där, ett tips till Strömsökocken Paul Svensson!

NINA DAHLBÄCK

06-3121 385, nina.dahlback@hbl.fi

PROFIL

Elin Skagersten-Ström

Ålder: 27.

Familj: Maken Daniel Ström och katten Turbo.

Bor: På hyra i en stuga i Sundom, Vasa.

Utbildning: Har studerat journalistik på Soc&kom.

Hobbyer: Gillar att baka, läsa, gå på gym, spela innebandy, promenera.

Senaste loppisfyndet: En såssnipa från Rörstrand, för 5 euro.

Bakar gärna: Kaffe på maten-kaka, med choklad.

Läser: Henning Mankells Kinesen i somras.

Lyssnar på: Svenska artister, bl.a. Lars Winnerbäck.

I handväskan: Handkräm, tuggummi, plånbok, nyckelknippa, kalender, kvitton och solglasögon.

Alltid i kylskåpet: Ägg, grönsaker, smör.

Programledarförebild: Grynet (Elin Ek).

Elin med tre ord: Snäll, ivrig, glad.

Aktuell: Som ny programledare för livsstilsprogrammet Strömsö. Säsongpremiär i FST5 söndag 14.9 klockan 17.05.