Minnen från ett Västnyland i krig

Nu nittio år efter kriget har häftet publicerats i bokform med kommentarer och förtydliganden av historieläraren och författaren Sture Lindholm som bland annat skrivit den prisbelönta boken Röd galenskap - vit terror.

Henrik Lindeberg (1893-1961) var husbonde på Sjundby gård i Sjundeå och blev sedermera en stor kulturpersonlighet i Sjundeå.

När de röda tog makten i Helsingfors samlades vita Sjundeå-bor och andra västnylänningar på Svidja gård där de organiserade sig till Svidjakåren. Av rädsla för att råka ut för egna underordnade sökte sig Lindeberg i stället till Kyrkslätt där en skyddskår bildades på Sigurds gård. Lindeberg fick ansvaret för livsmedelsförsörjningen för de hundratals skyddskårister som samlats där och på de närbelägna gårdarna Ingels och Kvarnby.

Sigurdskåren utgjordes av studeranden, jordbrukare, ingenjörer och andra borgerligt sinnade ynglingar. Lindeberg skriver om dagarna som fylldes med att gräva löpgravar, timra barrikader och svårigheten att samla ihop vapen och mat men också om kamratskap och om enkla glädjeämnen som en försändelse med kakao eller russin.

Efter slaget om Svidja den 10 maj förenades Svidjakåren och Sigurdskåren och allvaret började. Strider utkämpades här och där i trakten, bland annat på Lindebergs egen gård Sjundby, och man visste att det inte skulle dröja länge innan de röda skulle anfalla Sigurds.

Lindeberg låg i en grop bakom en stor sten och såg granaterna vina genom luften. Han såg byggnader antändas och kamrater stupa. De röda väntade sig en snar seger. Den 25 februari såg sig skyddskåristerna tvungna att retirera.

Luften var kall och det klara månskenet gjorde flykten över isen på Humaljärvi sjö farlig. Som på beställning sänkte sig dock en tät dimma över isen och de röda märkte inte att den vita fienden försvann framför ögonen på dem. Följande dag intog de röda Sigurds och ytterligare ett par dagar senare sågs 467 av Sigurdskårens medlemmar i samlad tropp föras som fångar till reallycéet på Elisabetsgatan i Helsingfors. En av dem var Henrik Lindeberg med sin svarta skrivbok i fickan. Den 13 april fritogs fångarna av tyska trupper och de röda måste se sig besegrade.

MARIA WASSTRÖM

dagbok@hbl.fi

Boken Sigurds saga är utgiven av Hembygdens vänner i Sjundeå.