Apropå | Nykter debatt om rusmedel

Ibland sammanfaller fenomen i tiden på ett sätt som kan skapa en kritisk massa och leda till förändring. I veckan har det åter pratats mycket om cannabis på olika håll, men kan drogdebatten någonsin bli nykter?

I tisdags presenterade Institutet för hälsa och välfärd (THL) sin rapport Drogsituationen i Finland 2012. Där citerades en europeisk undersökning bland skolungdomar, som visade att hela tolv procent av pojkarna och tio procent av flickorna hade använt cannabis åtminstone en gång under 2011.

Eleverna befanns också överlag vara mer tolerant inställda till cannabis än tidigare.

Det stöder en allmän uppfattning att gamla tidens skrämselpropaganda inte längre är trovärdig, utan tvärtom kontraproduktiv. Folk saknar tydligt ärliga åsikter och en ordentlig vädring av attityder, liksom nya metoder i arbetet mot narkotikamissbruket.

Med anledning av rapporten arrangerade samhällsmagasinet Obs på Yle Fem i går en debatt om cannabis (se den på Yle Arenan). Enligt producenten Mattias Fagerholm var ambitionen att ”för en gångs skull ha en nykter debatt om rusmedel”. Fagerholm menar också att vi finländare är hopplöst dåliga på att diskutera frågor av det här slaget på ett sakligt sätt, och det är lätt att hålla med.

Däremot var det en slump att en finsk dokumentär om cannabis­odlare får sin premiär i dag på Bloody Hero International Film Festival i Phoenix, USA. I filmen har producenten och regissören Sampsa Huttunen följt cannabis­aktivisten och provokativa odlaren Timo Haara i två års tid. Haara har tidigare gjort sig känd för att öppet odla cannabis och hävda det som en mänsklig politisk rättighet.

En något mindre slump var det att andreproducenten av filmen Jussi Perälä har ett förflutet som drogforskare vid THL. Enligt Huttunen vill filmmakarna inte ta ställning till den politiska frågan om dekriminalisering, men det är tydligt att man i den påtalade tidens anda, velat avmystifiera ”gräset”.

Små bäckar allihop, men tillsammans kan de bidra till ett tryck som höjer drogdebattens kvalitet.

Det vinner alla på.