Det finns en gräns för hur mycket sol man tål.

Olika nyanser av brunt

Det finns ingen anti-rynkkräm som är lika effektiv som att undvika solen under lunchtid.

För mer än tio år sedan fick jag ett vykort av min syster där det stod ”Because feet are ugly”. Jag tog inte illa upp, texten på kortet var nämligen sanningen. Mina fötter är osedvanligt fula. De är krokiga, buckliga och ganska hårda. 

Härom dagen försökte jag ändå snygga upp dem lite genom att gå på fotvård. Rent estetiskt sett hjälpte det inte så mycket, men fotvårdaren berättade en viktig sak för mig: Man ska hålla ett extra noggrant öga på födelsemärken på händer och framför allt fötter. 

Gamla födelsemärken som börjar växa eller nya, brunsvarta prickar kan vara ett tecken på begynnande hudcancer.

Jag vill inte skrämmas och skapa dålig stämning så här inför sommaren, men ta det lite lugnt i solen.

I Sverige dör det i dag fler människor av malignt melanom än i trafiken, så när ni känner er lockade av att se ut som den brasilianska supermodellen i H & M:s bikinireklam, försök styra tankarna mot att det inte är speciellt snyggt att dö i hudcancer. 

Och om inte döden skrämmer upp er så finns det ingen antirynkkräm som är så bra som att hålla sig undan lunchsolen. Mörkbrun läderhud, händer som ser ut som russin och ett dekolletage som påminner om rostbiff när man fyller 50 är inte heller särskilt sexigt. 

Och trots att ni riktiga karlar varken är fåfänga eller räds döden så rekommenderar jag solkräm också för er. 

Hellre blek än död.